CHP’li Atıcı: CHP olarak HDP konusunda hata yaptık!

CHP’li Atıcı: CHP olarak HDP konusunda hata yaptık!
12 Mart 2021 11:12

CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı, CHP-HDP ilişkisiyle ilgili “CHP’nin kesinlikle HDP’yi itmemesi gerekiyor ve laik demokratik sosyal hukuk devlet çizgisine çekmesi gerekiyor. Bizim niyetimiz HDP’nin PKK terör örgütünden uzaklaşmasını sağlamak” dedi.

 

 

Atıcı, Milliyet’ten Tunca Bengin‘e şu açıklamaları yaptı:

 

‘CHP olarak HDP konusunda hata yaptık’

 

Şu anda HDP’nin tavrında da değişiklikler görüyoruz. Bakın Mithat Sancar çok kıymetli bir insandır ve HDP için de bir şanstır. Benim kanaatime göre, aklı başında, ne söylediğini bilen, kesinlikle terörle yan yana gelmeyen ve teröristleri övmeyen yani doğru düzgün bir yapı kurmaya çalışıyor. Şimdi bunu biz görmezsek, HDP’ye karşı CHP olarak ikinci hatayı yaparız. Birinci hatamız, HDP’nin zaten CHP’nin içinden kopmasıydı. O zamanki adıyla HEP, ta yıllar önce, bilirsiniz, HDP’lilerin hepsi CHP’nin içerisindeydi. Biz CHP olarak o dönemde Kürtlerin ya da HDP seçmeninin ihtiyaçlarını yeterince algılamadık. Onların ana dillerini konuşmalarına yeterince saygı duymadık, onların kendi kimlikleriyle, kendi kıyafetleriyle kendi gelenek ve görenekleriyle eşit yurttaşlık tanımını CHP olarak biz yeterince önemsemedik. Yani Kürtçe şarkı-türkü söyleyenler tutuklandığı zaman o dönemlerde biz sesimizi yeterince çıkaramadık. Birinci hatamız buydu, yani biz onları anlayamadık. Bu çok büyük bir hataydı. Bir, iki üç sabrettiler, ondan sonra dediler ki CHP’den de bize hayır yok ve bizden ayrıldılar. O gündür bugündür biz ayağa kalkamıyoruz. Doğu’daki yüzde 2, 1, 0.5 her neyse, bir yerden bir milletvekili çıkarabilmişsek, neredeyse sevinçten havaya uçuyoruz.

 

‘HDP’yi PKK’dan uzaklaştırmak mecburiyetindeyiz’

 

HDP bizden kopunca diğerlerince de itilince çeşitli isimlerle PKK’yla yakın siyaset yaptı. Bizde doğal olarak HDP’den uzaklaştık ama biz geçmişte onların o tarafa doğru gitmelerine bir noktada vesile olmuştuk aslında. Bizimde kabahatimiz vardı CHP olarak. Şimdi HDP kendini topluyor, yani Türkiye partisi olmaya çalışıyor. Terörle arasına mesafe koymak istiyor, fakat bunu hisseden AKP ve MHP onların arzu ettiği bir HDP olması için onları zorluyor. Şunu söyleyin, bunu söyleyin, PKK’ya lanet edin diye kışkırtıyor, onlar da yapmıyoruz diyor. Halbuki istedikleri şey, HDP’nin zaten bunu yapmaması ve kriminalize edilmeye müsait hale gelmesi. O nedenle, biz ikinci hatayı yapmamalıyız. HDP, seküler Kürtlerin güvendiği parti olarak bütün Türkiye’ye yayılmak ve Türklerin, Arapların oylarını da almak istiyorsa ki şu anda bunu söylediğini ben düşünüyorum, özellikle Mithat Bey’in gelişiyle beraber. O zaman CHP’nin kesinlikle HDP’yi itmemesi gerekiyor ve laik demokratik sosyal hukuk devlet çizgisine çekmesi gerekiyor. Bizim niyetimiz HDP’nin PKK terör örgütünden uzaklaşmasını sağlamak ve ona bu konuda yardımcı olmak ise ki öyle olmalıdır. O zaman PKK’dan uzaklaştıkları her adımda biz onların yanında olmak zorundayız, mecburuz buna. Adım adım biz HDP’yi PKK’dan uzaklaştırmak mecburiyetindeyiz. Ben böyle düşünüyorum ve bu gelişmeyi de çok olumlu karşılıyorum.”