CHP’li Akay: Tasarrufu ağzından düşürmeyen iktidar büyük kamu zararlarına imza attı

CHP’li Akay: Tasarrufu ağzından düşürmeyen iktidar büyük kamu zararlarına imza attı
24 Şubat 2024 06:10

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında kamu kurumlarında yapılan israfa dikkat çekerek, tasarruf genelgesine uyulmayarak yapılan israfları sıraladı.

 

 

Saadet Partisi’nin, kamuda israf düzeninin ortaya çıkardığı zararların araştırılması ve tasarruf uygulamasının hayata geçirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma önergesi üzerine CHP Grubu Adına konuşan Cevdet Akay, tasarruf tedbirlerine uyulmadığının altını çizerek yapılan uygulamalara tepki gösterdi.

 

 

Tasarruf Tedbirleri Uygulanmıyor

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında tasarruf tedbirlerine uyulmadığına dikkat çeken Milletvekili Akay, “Tasarruf tedbirleri çok önemli. Bu konuyla ilgili olarak da Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Şimşek Temmuz 2023’te bir genelge yayımladı. Kendisi geçmişte, özellikle araç alımlarıyla ilgili harcamaların bütçe içerisinde çok küçük bir yer tuttuğunu ifade ederek, bütçe için önemli olmadığını söylemişti. Fakat şu anki bakanlığı döneminde bunun önemli olduğunu ifade ediyor. Peki yayımladığı genelge uygulamaya geçildi mi? Buna baktığımız zaman tasarruf tedbirlerinin uygulanmadığını görüyoruz.” dedi.
Kamu Bankaları Lüks Araç Alımları Yaparak Kamu Zararı Oluşturdu

 

 

Kamu bankalarındaki usulsüz araç alımlarını dile getiren CHP’li Akay, “Ziraat Bankası başta olmak üzere, kamu bankalarının büyük bir bölümü yakın bir dönemde çok ciddi araç alımları yaptılar ve aldıkları bu araçlar son derece lüks araçlar. Bu alımları da özellikle Ziraat Bankası’nın eski genel müdürünün oğlunun ilişkide olduğu şirketler üstünden yaptılar. Buradaki haksız kazançlarla ilgili bakanlığa sorumuzu sorduk. Cevabı bekliyoruz. Burada hem kamu zarara uğratılmış hem de gereksiz harcamalar yapılarak haksız kazanç elde edilmiş.” ifadelerini kullandı.

 

 

OGM’nin Renk Tercihi 11,5 Milyon Liralık Kamu Zararına Yol Açtı

 

 

OGM’nin araç alımın büyük bir kamu zararı meydana geldiğini ifade eden Akay, “Orman Genel Müdürlüğü de 177 tane arazi aracı alımı yaptı. Bu araçlarla ilgili olarak da 11,5milyon lira haksız ödeme yapıldı. Alımı yapılan bu araçlar beyaz renkte satın alındı. Fakat Orman Genel Müdürlüğü’nün kurumsal rengi beyaz olmadığı için, bu araçlar gri renge boyandı. Her biri 65 bin liraya boyandı. Toplam 11,5 milyonliralık bir kamu zararı var. Bu araçların boyama maliyetiyle de kalınmadı. Bu araçlar gruplar halinde otomobil şirketinin bölge müdürlüğüne yani Bursa’ya onarlı gruplar halinde tırlarla gönderildi. Bunun içinde ekstra mazot harcaması da yapılmak zorunda kalındı.

 

 

12 Milyon Lira Maliyetle İnşa Edilen Hastane Kullanılamaz Durumda

 

 

Seçim bölgesinde 12 milyon lira maliyetle inşa edilen Eskipazar Devlet Hastanesi’nde çökme meydana geldiğini, bundan dolayı da hastanenin 1 yıl hizmet verdikten sonra kapatıldığını dile getirerek, “Başka bir israf örneğini ise bölgemden vermek istiyorum. Hadrianopolis Antik Kenti’nin bulunduğu Eskipazar ilçemize 12 milyon lira harcanarak bir devlet hastanesi yapıldı. Fakat zemin etütleri yapılmadığı için hastane kaydı harcanan para boşa gitti. Büyük bir kamu israfı oluştu ve bu kamu zararının müsebbiplerden hiçbir hesap sorulmadı.” dedi.

 

 

AB’den Alınan Fon Makam Araçlarına Gitmiş

 

 

Avrupa Birliği tarafından mültecilere verilmek üzere sağlanan, kısa adı FRIT olarak bilinen Türkiye’deki Mülteciler için AB Mali Yardım Aracı fonundan sağlanan yardımlarla 500 adet araç alınmış ve araçlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından makam aracı olarak kullanılıyor. Alınan bu araçları özel kalem, genel müdürler, genel müdür yardımcıları ve diğer ilgili yerler kullanıyor.” şeklinde konuştu.