CHP’li Ağbaba: Malatya afet bölgesi kapsamına alınmalı

CHP’li Ağbaba: Malatya afet bölgesi kapsamına alınmalı
21 Nisan 2014 11:27

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın afet kapsamına alınmasını, Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları olan üreticilerin borçlarının en az 2 yıl faizsiz ertelenmesini ve çiftçilerin geçmişe ait olan tüm elektrik borçlarının silinmesini istedi.

 

 

Donmuş ceviz, kayısı, üzüm, kiraz dallarıyla TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, 29-30-31 Mart’ta yaşanan son elli yılın en don felaketinde sadece kayısı değil domura gelen ne varsa dondan yandığını söyledi.

 

“Malatya Malatya olalı böyle bir dönem yaşamadı” diyen Ağbaba, “Dalda ne varsa dondu. Daldaki kayısı dondu, ağacı bile dondu, ceviz dondu, erik dondu, dut dondu, kiraz dondu” diye konuştu.

 

 

Afet Yasası’nın değiştirilmesini isteyen Ağbaba, “Malatya ve ürünleri zarar gören tüm şehirler derhal tabii afet kapsamına alınmalıdır. Tıpkı geçmişte yapıldığı gibi TARSİM’e sigorta yaptırıp yaptırmamasına bakmadan, tüm üreticilere dönüm başına ödeme yapılmalıdır. Malatya’ya da bu felaketle birlikte alan bazlı ödeme derhal yapılmalıdır. Ayrıca, geçtiğimiz yıl Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları olan üreticilerin borçları en az 2 yıl faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca, tüm üreticilerin sıkıntısı olan, tarım amaçlı kullanılan elektrik borçları. Bu noktada da çiftçilerin geçmişe ait olan tüm elektrik borçları silinmelidir” dedi.

 

Esnafın Halk Bankası’ndan aldığı kredileri ödeyecek hali kalmadığına işaret eden Ağbaba, “Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerindeki borçları ertelenirken, esnafların Halk Bankasına olan borçlarının da ertelenmesini istiyoruz.Eğer bu gerçekleşmezse, 1 yıl içinde çok sayıda esnaf batacak, dükkanlarına kilit vuracaklar” diye konuştu.