CHP'li Acar'dan tencere tava gözaltıları sorusu

CHP'li Acar'dan tencere tava gözaltıları sorusu
16 Temmuz 2013 10:55

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, terör örgütü üyeliği suçlamasıyla evleri basılarak gözaltına alınan sonrasında ise tencere-tava çaldıkları gerekçesiyle idari yaptırım uygulanarak serbest bırakılan yurttaşların durumunu TBMM’ye taşıyarak, “Cadı avını çağrıştıran bu uygulamanın talimatını kim verdi” diye sordu.

CHP’li Acar, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Antalya’da son günlerde bir çok eve baskınlar yapılarak yurttaşların gözaltına alındığını, 1-2 günlük gözaltı sonrasında tencere-tava çaldıkları gerekçesiyle idari para cezası kesilerek yurttaşların serbest bırakıldığının bildirildiğini kaydetti.  “Terör örgütü bahanesiyle evleri basılan yurttaşların, idari para cezalarıyla serbest bırakılmasının hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan bir yıldırma hareketi olduğu çok açıktır” diyen Acar, başka illerde de benzer olayların yaşandığı dikkate alındığında, bunun genel bir emirle yapıldığının ortaya çıktığını savundu.

CADI AVI TALİMATI KİMİN

Antalya’da 01 Haziran-15 Temmuz 2013 döneminde kaç kişiye tencere-tava çaldıkları ya da benzer şekilde gürültü yaptıkları gerekçesiyle idari yaptırım uygulandığı ve idari yaptırımların toplam tutarı konusunda bilgi isteyen Acar, “Aynı dönemde Antalya’da ev, işyerleri veya ikamet ettikleri yerlerden gözaltına alınan yurttaş sayısı nedir? Bu kişiler hakkında ne tür işlemler yapılmış, kaçı tutuklanmış, kaçı serbest bırakılmıştır? Gözaltına alındıktan sonra idari yaptırım uygulanarak serbest bırakılan kişi sayısı nedir?  Yurttaşların terör örgütü üyeliği ile gözaltına alınıp, idari yaptırımla serbest bırakılması ne anlama gelmektedir? Yeterli araştırma yapılmadan ve yeterli delil toplanmadan mı baskınlar yapılmaktadır?” diye sordu.

Acar, ayrıca “Yurttaşların üye olduğu iddia edilen örgütün adı nedir? Yurttaşların yetersiz delillerle ve gerekli araştırmalar yapılmadan özgürlüklerin mahrum bırakılması, terör örgütü üyeliği gibi çok ağır cezalar gerektiren suçlarla gözaltına alınması talimatını kim vermiştir? Cadı avını çağrıştıran bu uygulamanın talimatını siz mi, Başbakan mı vermiştir? Demokrasi ve hukuk devletine aykırılığı açık olan uygulamalara son verecek misiniz?” sorularına yanıt istedi.