CHP'li Acar'dan Bakan Çelik'e SGK sorusu

CHP'li Acar'dan Bakan Çelik'e SGK sorusu
6 Şubat 2013 00:21

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e SGK’daki yeni konsept anlayışını sordu.

Çelik’in cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Acar, “SGK Başkanı Fatih Acar, kurum yöneticileri ile yaptığı bir toplantıda müfettiş görevlendirmeleriyle ilgili yeni bir “konsept ve anlayıştan” söz etmekte, kurum binalarının tadilatı, onarımı için esnaf odalarından, ticaret odalarından yardım toplayan il müdürlerine ceza verilmemesini istemektedir.” diyerek; 
Teftiş Kurulu Başkanı’na da “bu hassasiyeti gösterecek müfettişlerin” görevlendirilmesi yönünde telkinde bulunulduğunu dile getirdi.

Acar konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’e şu soruları sordu:

1-SGK Başkanı Fatih Acar’ın açıkladığı müfettiş görevlendirmeleriyle ilgili yeni “konsept ve anlayıştan” haberdar mısınız? Bu anlayışı destekliyor musunuz? Bu anlayışın yasal dayanağı nedir? Müfettişler, yazılı kurallara göre mi, Kurum Başkanlarının anlayışlarına göre mi denetim ve inceleme yapacaktır?

2-SGK’nın kurum binalarını yenilemek ve onarmak için parası yok mudur? SGK il müdürlüklerinin, özel hastanelerden, illerindeki işletmelerden, esnaf odalarından ve ticaret odalarından bağış, yardım istemesi mevzuata uygun ve etik bir yöntem midir?  

3-SGK’nin son 5 yılda kurum binalarının onarımı, tefrişi ve bakımı için bütçeden yaptığı harcama ne kadardır? Bağış, yardım yoluyla yapılan tadilat, onarım ve tefrişlerin tutarı ne kadardır?  

4- Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol’un kaldırılan disiplin cezaları ve konuları nedir? Selim Erol’un görevden alınması ve hakkında aylıktan kesme cezası öngören soruşturma dosyasının Bakan Ömer Dinçer tarafından onaylandığı doğru mudur? Bakan değişiminin ardından, bu soruşturmaların başka müfettişlerce yeniden yapıldığı doğru mudur? Kaldırılan disiplin cezaları, sonradan yapılan soruşturma sonucunda verilen cezalar mıdır?

5-Kamu yöneticilerinin, denetimi altındaki ticari işletmelerden, esnaf odalarından ve ticaret odalarından bağış ve yardım toplamasının önemli bir başarı gibi sunulması kamu yönetimi ilkeleriyle bağdaşmakta mıdır? Bu tür uygulamaları destekleyecek misiniz, engelleyecek misiniz? Konunun incelenmesini sağlayacak mısınız?

6-SGK gibi bir kuruluşun denetlediği yanı sıra hizmet aldığı özel kuruluşlardan resmi kayıt ve belgesi olmadan, yasa dışı ve meşru olmayan yollardan kurum işleri için alınmış gibi gösterilerek bağış, yardım ve promosyon adı altında para almasının bedeli, denetlediği bu gibi kuruluşların ödeme ve tahsilatlarında bazı usulsüzlüklere ve yolsuzluklara göz yumularak ödenmektedir. Yasalara ve mevzuata uygun çalışma kötülenerek bu tür yasa dışı ilişkilerin övülmesi ve teşvik edilmesi ileri, çağdaş bir yöneticilik, başarı gibi takdim ve teşvik edilmektedir. Denetim kuruluşlarının denetimleri göstermelik ve şaibeli hale gelmektedir. Bu durum suçların ve yasa dışı işlerin üstünün örtülmesi ve suçluların kollanmasına yol açmayacak mıdır?