CHP’li Acar: Önleyici gözaltı fişleme değil mi?

CHP’li Acar: Önleyici gözaltı fişleme değil mi?
16 Aralık 2013 09:40

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Başbakan’ın Antalya gezisi için alınan ve yurttaşları mağdur eden güvenlik önlemlerini ve önleyici gözaltıları TBMM’ye taşıdı.

 

CHP’li Acar, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 14.12.2013 tarihinde Antalya’ya yaptığı ziyaret öncesinde, olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığını, bir çok yurttaşın “önleyici gözaltı” uygulaması kapsamında gözaltına alındığını belirtti. Acar, “Adeta sıkıyönetim ilan edilen Antalya’da, Başbakan’ın ziyareti Antalyalı yurttaşlarımız için eziyete dönüşmüştür. Yurttaşları ağır şekilde mağdur eden güvenlik anlayışı, demokratik ülkelerde kabul edilemez” dedi.

 

Acar, “Başbakan’ın Antalya ziyaretinin güvenlik önlemleri nasıl belirlenmiştir? Böylesi geniş ve ağır önlemlerin alınmasını Başbakanlık mı istemiştir? Antalya ve ilçelerinde “önleyici gözaltı” uygulaması kapsamında kaç kişi gözaltına alınmıştır? Hangi gerekçe ile gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınacak kişiler nasıl ve hangi birim tarafından belirlenmektedir? Valiliklerin, Bakanlığınızın ya da Başbakanlığın elinde listeler, fişler mi vardır? “Başbakan’ı protesto etmesi muhtemel kişiler listesi” bir fişleme değil midir? Önleyici gözaltıların Başbakan’ın protesto edilmesini önleme amaçlı yapıldığı doğru mudur? Yurttaşların Başbakan’ı protesto etme hakkı yok mudur? Bunu sağlamak yerine yurttaşları özgürlüğünden mahrum etmek, demokratik değerlerle bağdaşmakta mıdır? Yurttaşları potansiyel suçlu ilan eden ve özgürlüklerini ihlal eden bu uygulama daha ne kadar sürdürülecektir? Başbakan’ı eleştiren ve muhalefet eden herkes bir gün gözaltı yaşayacak mıdır?” sorularını yöneltti.