CHP’den Emniyet’e ‘Oy ve Ötesi’ çağrısı

CHP’den Emniyet’e ‘Oy ve Ötesi’ çağrısı
31 Ekim 2015 22:52

Bülent Tezcan, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün, Oy ve Ötesi grubu üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmaması kararına tepki gösterdi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün, Oy ve Ötesi grubu üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmaması kararına tepki göstererek, “Emniyet birimlerine bir günlük ömrü kalmış iktidarın hukuk dışı talimatlarına göre değil hukuka uygun davranmalarını tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

 

Tezcan, yaptığı açıklamada, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün, Oy ve Ötesi Sivil İnisiyatifi’nden geldiğini söyleyen kişilerin sandık başından uzaklaştırılmalarına dair bir genelge hazırladığını ve ilgili birimlere gönderdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

 

“298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun açıktır. Sandık başında kimlerin bulunabileceğini emniyet müdürlüklerinin belirleme hakkı ve yetkisi yoktur. Bu konuda emniyet müdürlüklerince bir genelge düzenlenmesi de suçtur. Emniyet mensupları sandık başına sadece sandık kurulu başkanının çağrısı üzerine gelebilir. Sandık başından birinin uzaklaştırılmasına karar verme yetkisi de sadece sandık başkanındadır. Sandık başkanına Kanun’un tanıdığı hakkı gasp edenler suç işlemektedir. Yüksek Seçim Kurulu, Oy ve Ötesi’nin sandık başından uzaklaştırılmasına ilişkin AKP inisiyatifi ile yaptırılan başvuruları reddetmiştir. YSK’dan istediği kararı alamayan AKP, bunun üzerine emniyet müdürlüklerince sivil kuruluşlar üzerinde baskı kurmaya çalışmaktadır. Emniyet birimlerine bir günlük ömrü kalmış iktidarın hukuk dışı talimatlarına göre değil hukuka uygun davranmalarını tavsiye ederim.”