CHP’de yerel seçim mesaisi: Bugün hangi adaylar açıklanabilir?

CHP’de yerel seçim mesaisi: Bugün hangi adaylar açıklanabilir?
26 Ocak 2024 11:03

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) aday mesaisi sürüyor. CHP’nin bugün toplanacak olan Parti Meclisi’nde (PM) belediye başkan adaylarını belirleme sürecini büyük ölçüde tamamlanması bekleniyor.

 

Ayşe Sayın / BBC Türkçe
Ankara, İzmir ve İstanbul’un bazı ilçe belediye başkan adayları ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ile Edirne Belediye Başkan Adayı’nın açıklanma ihtimali yüksek görülüyor.

Belirsizliğin sürdüğü Antalya’da, mevcut başkan Muhittin Böcek adaylığa en yakın isim olarak görülüyor.

Aralarında Ankara, İstanbul, Hatay, Adana, Mersin, Eskişehir, Aydın büyükşehir belediyelerinin de bulunduğu 600 dolayında il, ilçe belde adayını açıklayan CHP, bugün en uzun toplantılarından birine hazırlanıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başkanlığında 13.00’da Merkez Yürütme Kurulu (MYK); ardından da saat 18.00’da PM’nin toplanması planlandı. Ancak bu saatlerin daha ileriye sarkması mümkün.

MYK’da adaylaştırılması kararlaştırılan isimler, PM’de oylanarak kesinleşecek.

Aday belirleme toplantıları nedeniyle, CHP Genel Merkezi dün ve bugün için ziyaretçilere kapatıldı.
İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ilçeleri açıklanabilir
Yeni adayların açıklanacağı PM toplantısı öncesinde CHP kulisleri ise oldukça hareketli. Parti kaynaklarının verdiği bilgiye göre İzmir’de ilçelerin tamamına yakını açıklanabilir.

Ankara’da ise  ilçelerin büyük bölümünün açıklanması bekleniyor.

İstanbul ve İzmir’de partide olmayan bazı ilçeler önceki PM toplantılarında açıklanmıştı.

Parti yönetiminin İstanbul’da dört ilçe dışında partide olan belediyelerde de kapsamlı değişikliğe gitmesi bekleniyor.

Halen CHP yönetiminde olan Beşiktaş, Küçükçekmece, Kartal ve Beylikdüzü dışındaki yerlerde belediye başkan adaylarının değişmesi yüksek olasılık görülüyor.

Ataşehir’de Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin yerine eski İstanbul Milletvekili ve eski MYK Üyesi Onursal Adıgüzel’in aday gösterilebileceği konuşuluyor.

Adalar, Esenyurt’un da aralarında bulunduğu bazı yerlerde adaylarını açıklamayı bir sonraki toplantıya bırakılabileceği belirtiliyor.

 

 

Ankara’da Yavaş dengesi gözetilecek mi?

 

Yavaş’ın Etimesgut’ta İYİ Parti’den istifa eden Mesut Özaslan’ı aday göstermek istediği kulislere yansımıştı. Yavaş’ın Özaslan’ı bu kez Mamak için önerdiği, ancak ilçe yönetimi ve tabanda bu isme itirazlar olduğu konuşuluyor. Özaslan’ın Mamak’tan olmazsa, Keçiören’den aday gösterilebileceği belirtiliyor.

 

 

Muğla’da hangi isimler öne çıkıyor?
CHP kulislerinde Muğla ve Edirne adaylarının da açıklanması yüksek olasılık görülüyor.

Osman Gürün’ün yeniden aday olmadığı Muğla’da eski Milletvekilleri Süleyman Girgin, Burak Erbay, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Arvas isimleri konuşuluyordu.

CHP’nin son yaptırdığı ankete Muğla Milletvekili Cumhur Uzun’un da ilave edildiği, bu isimler arasında yapılacak değerlendirme sonrasında adayın PM’ye sunulabileceği ifade ediliyor.

 

 

Antalya’da belirsizlik sürüyor
CHP 10 Ocak’taki PM toplantısı öncesinde yapılan MYK’da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in aday gösterilmesini kararlaştırılmış ancak son anda PM’ye sunulmasından vazgeçilmişti.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın da Antalya adayı istemesi nedeniyle parti yönetimi iki yerin belediye başkan adayının “eş zamanlı” açıklanmasını kararlaştırmıştı.

Kulislerde Böcek’in yeniden aday gösterilme şansı yüksek görülürken, iki isim arasındaki krizin aşılması halinde bugünkü PM’den Antalya adayının çıkabileceği konuşuluyor.