CHP’de saflar netleşiyor

CHP’de saflar netleşiyor
17 Kasım 2015 20:00

CHP’de kurultay çalışmaları sürerken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ‘YCHP politikalarına devam’ mesajı veriyor. Muhalefet ise ‘Altı Ok’ çizgisinde ısrarcı..

 

 

Aydınlık’ın haberine göre, CHP’de kongre hazırlıkları sürerken saflar da netleşmeye başladı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “YCHP politikalarına devam” mesajı verirken, muhalifler ve parti tabanı “Altı Ok politikalarına dönelim” görüşünü seslendiriyor.
1 Kasım sonrası muhalifler olağanüstü kurultay için imza toplarken, genel merkez de Ocak ayında olağan kurultay yapmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bu arada genel başkan adayları da çalışmalarını yoğunlaştırdı. Umut Oran, Mustafa Balbay, Muharrem İnce, Ümit Kocasakal basın toplantısı düzenleyerek göreve talip olduklarını açıklarken, Kemal Kılıçdaroğlu da yeniden aday olduğunu ilan etti.

 

 

YCHP İLE ÇÖKTÜK
Kılıçdaroğlu son günlerde peş peşe gazete ve televizyonlara yaptığı açıklamalarda, “CHP’de değişime devam” vurgusunu öne çıkardı. Kılıçdaroğlu’nun göreve geldikten sonra yaptığı ideoloji ve kadro değişikliği parti tabanında ve siyasi kulislerde “Yeni CHP” (YCHP) olarak adlandırılıyor. Parti tabanı bu politikalardan ve partide “ulusalcıların” tasfiyesinden rahatsız. Kılıçdaroğlu’na karşı genel başkanlık için ortaya çıkan adayların büyük çoğunluğu ve seçim sonucunu eleştiren partililer “Altı Ok” vurgusu yaparak partinin politikalarını ve yönetimi eleştiriyorlar. CHP’nin YCHP politikaları nedeniyle çöktüğünü ifade ediyorlar.
“Altı Ok” vurgusunu en net dillendiren İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP’nin bir an önce “Altı Ok” çizgisine dönmesini istedi. Kocasakal,”İhtiyaç kişi değil, Altı Ok’tur” dedi. Diğer adaylar ve Oktay Ekşi, Uluç Gürkan, Osman Korutürk, İzzet çetin, Ali Özgündüz, … gibi isimler ile eski milletvekilleri de “Parti temel kuruluş felsefesi doğrultusunda yeniden yapılanmalı, CHP özüne dönmeli” açıklaması yaparak “Altı Ok” vurgusu yaptı.

 

 

DELEGE OYUNLARI MI İDEOLOJİ Mİ?
CHP tabanı son günlerde öne çıkan delege tartışmalarından da rahatsız. Partinin sorununun sanılandan da büyük olduğunu kaydeden CHP’liler, kurultayda delege oyunları ve delege kapışması yerine partinin politikalarının ve yenilginin ele alınması gerektiğini vurguladı. CHP’de yöneticilik yapmış olan bazı politikacıların görüşleri şöyle:
Eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: CHP’nin durumu ortada. 7 Haziran’da da 1 Kasım’da da başarısızlık söz konusu. Taban, CHP’ye destek veren aydınlar, sokaktaki vatandaş, … herkes rahatsız. Kılıçdaroğlu ve yönetimi seçimin ertesi günü istifa etmeliydi. Şimdi şu kadar delege arkamda denilerek yola devam etmek istenmesi büyük yanlış. Atatürk çizgisinden sapılmıştır. Temel kurucu ideolojiden sapılmıştır. Bu gerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde, gerekse daha sonra izlenen politikalarda açıkça görülmüştür. Kurultayda başarısızlığın nedenleri araştırılmalıdır. Kurultayı bir delege kapışması haline getirmek büyük hatadır. CHP yönetiminin yanlışta ısrarı hem ülkeye, hem CHP’ye zarar veriyor.
Eski Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz: Partinin bugünkü haliyle halka umut verme şansı yok. Yönetsel, örgütsel ve ideolojik sorunları var. Sürekli partiye oy kaybettirenler hala görevde kalmaya devam ediyorsa işin içinden çıkılmaz. Tabanda tepki ve umutsuzluk hakim. Bu durum bir an önce aşılmalıdır. Hızla örgütsel, yönetsel ve ideolojik yapılanmaya ihtiyaç var. Kurultayda sorunlar tartışılmalı ve çözüm aranmalıdır. Delege oyunlarıyla örgütü ele geçirme çabası öne çıkarsa telafisi zor gelişmeler yaşanır.