CHP’de delege planları

CHP’de delege planları
22 Kasım 2015 19:18

Muhalefet cephesinin 10 Kasım’da başlattığı olağanüstü kurultay için imza kampanyasının süresi 25 Kasım’da dolacak.

 

 

Muhalifler yeterli imzaya ulaşırsa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve yönetimi, yeter sayıda imza toplanamaması halinde ise imza kampanyasını başlatan ve destekleyen Muharrem İnce ile Umut Oran’ın öne çıktığı muhalefet cephesi zor durumda kalacak.

 

 

MUHALEFET 600 İMZA ARIYOR

 

 

 

Genel Merkez, muhalefeti engellemek için CHP’li belediyeleri ve milletvekillerini hatta eski milletvekillerini devreye soktu. Tek tek aranarak ulaşılan delegelerden çeşitli vaatlerle imza vermemeleri, verenlerin ise imzalarını geri çekmeleri isteniyor. Muhalefet ise kampanyanın son 3 gününe yaklaşılırken, gerekli rakam olan 600’e ulaşmak için olağanüstü çaba sarf ediyor. 450 imzayı bulduklannı açıklayan muhalifler kararsızlık geçiren delegeleri, “Bu son şansımız. Yoksa hepimiz tasfiye olacağız” diyerek ikna etmeye delege planları çalışıyor. Muhalefet sözcüleri, son 2 günde gelecek imzalarla yeter sayıya ulaşacaklanna inanıyor.

 

 

OLAĞANÜSTÜ KURULTAY ISRARI

 

 

CHP kurultayı için aday olan Muharrem İnce ve Umut Oran olağanüstü kurultayın toplanması için mücadele ederken, Mustafa Balbay, sadece olağan kurultaya yönelik çalışma yürütüyor. Adı adaylar arasında geçen Metin Feyzioğlu ise geri çekilerek bir girişimde bulunmadı. Olağanüstü kurultay için yeterli imza toplanacağına inanmadığı öğrenilen Deniz Baykal’ın da imza konusunda muhalefetle birlikte hareket etmemesi dikkat çekti.

 

DELEGE HESABI ÖNE ÇIKTI

 

Bu arada, partinin izlediği çizgiye esaslı bir eleştiri getirmeyen mevcut adayların olağanüstü kurultay ve delege hesabı üzerinden yürüttükleri bu mücadelenin, partide gerekli heyecanı yaratmadığı belirtildi. Adaylann “Kılıçdaroğlu ile olmuyor, bir de beni deneyin” şeklindeki kampanyalannın, tabanda yeterince yankı bulmadığı ifade edildi. Olağan kurultaya giderken delegeleri belirlemede genel merkezlerin avantajlı olduğuna ve olağan kurultaya yakın bir tarihte olağanüstü kurultayı toplamanın zorluğuna dikkat çekildi. Genel Merkez’in delegelere çeşitli siyasi ve ekonomik vaatlerde bulanabileceği kaydedildi. Ayrıca “Partiye zarar veriyorsunuz” söylemleriyle de bu delegelerin etkilenebileceği belirtildi. Muhalefetin izlediği stratejiyi eleştiren bazı partililerin görüşü ise şöyle: “Olağanüstü kurultay hamlesi yanlış oldu. Arkadaşlar, imza toplamakta zorlanıyorlar. Çünkü partililerin morali çok bozuk. Maalesef ortaya çıkan adaylar da bu havayı dağıtacak gibi bir görüntü vermediler. Örgütlerde büyük yılgınlık var. Ciddi bir organizasyon ve yönlendirme ise yok. Milletvekillerinin çoğunluğu Genel Merkezin yanında tavır alıyor. Bu da tabanı etkiliyor. ‘Üst üste iki kurultay partiyi zora sokar’ diye düşünenler var. Bu nedenle kurultay çalışmasını sadece bir imza kampanyasına indirgemek yanlış oldu. Salı gününe kadar zamanları var. İmza toplanırsa, tabii ki imzayı toplayan muhalefet cephesi bununla bir psikolojik üstünlük sağlar. Aksi takdirde çok zor duruma düşer. Avantaj Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez’in eline geçer.”

 

 

Kaynak:  ZİHNİ ERDEM/ANKARA / Aydınlık