CHP örgütünden Aygün'e Seyit Rıza tepkisi

CHP örgütünden Aygün'e Seyit Rıza tepkisi
26 Kasım 2012 01:24

CHP milletvekili Hüseyin Aygün’ün Cumhuriyet’e karşı ayaklanmaları örgütleyen, Dersim ayaklanmasının da lideri Seyit Rıza’nın itibarının iade edilmesi için yasa teklifi hazırlaması il örgütlerinde rahatsızlığa neden oldu.
CHP tabanı, Hüseyin Aygün’e ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Seyit Rıza’yı yargılayan mahkeme de özel mahkemelerdir, biz özel mahkemelere karşıyız” sözlerine tepki gösterdi.

Peki CHP yöneticileri bu konuda ne düşünüyor.

Aydınlık gazetesi, CHP örgütüne Seyit Rıza’yı, ve CHP’nin tutumunu ve CHP’nin kahramanını sordu.

Kışkırtanların karşısındayız Yalçın Gürgöz – Afyon İl Başkanı:
Bizim kahramanımız Atatürk. Seyit Rıza konusu partide sürekli görüşülüyor. O günkü şartlarda Türkiye’nin başka illerinde böyle bir başkaldırı yokken orda başlatılan başkaldırı ülkenin birlik bütünlüğüne yönelikti. Biz birlik beraberlikten yanayız. Hiç kimsenin ayrı olduğunu düşünmüyoruz. Ancak bu ayrışmayı sürekli kışkırtan çalışmaların karşısındayız.
CHP olarak Atatürk ilkelerine bağlıyız.

 
Parti teklifi kabul etmedi Zeki Alçın – Ankara İl Başkanı:
AKP’yi yıkmak adına çaba içindeyim. Bu konu CHP tabanında görüşüldü ve yasa teklifi için uygun olmadığına karar verildi. Her milletvekili kendi düşüncesi doğrultusunda teklif hazırayabilir. Bu  onun demokratik hakkıdır. Sonuç itibariyle parti grubunda bu teklif kabul edilmemiştir ve mesele benim açımdan da kapanmıştır.

Kahramanım Atatürk Muzaffer Mavuk – Balıkesir İl Başkanı:
Benim kahramanım Atatürk. Başka yorum yapmak istemiyorum.

Deniz’in itibarını iade ettiler mi! Barkan Kalınomuz Aydın İl Başkanı:
Kahramanım Mustafa Kemal Atatürk. Seyit Rıza’nın o dönem içersinde neler yaptığı belli. Aygün’ün bu teklifinden dolayı birçok il başkanının rahatsız olduğundan haberdarım. İadei itibar edilecekse bu bir tek Seyit Rıza’ya mı kaldı? Nazım Hikmet’in mezarını mı getirdiler? Uğur Mumcu’nun katillerini mi buldular? Deniz Gezmiş’in itibarını mı iade ettiler de Seyit Rıza’yı düşünüyoruz. Bu teklife kesinlikle karşıyım.

Devlet önüne çıkan engeli elbette kaldıracaktır Av. Yıldırım Ayçan – Denizli İl Başkanı: Kahramanım elbette Atatürk’tür. İsmet İnönü ve Celal Bayar’a da haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Seyit Rıza’nın olağanüstü mahkemelerde yargılandığı dönem Osmanlı yıkılıyor yeni bir devlet kuruluyordu. İstiklal mahkemeleri devrim mahkemeleridir. Bu mahkemelerin yaptığı işler bugünkü mantıkla değerlendirilemez. Devletin kuruluş aşamasında önüne çıkan engeller elbette kaldırılacaktır. Bu konuda amacı aşanlar olabilir bu ayrıca tartışılabilir. Dersim halkına zulüm edildiğine ilişkin, bölge halkının bir tepkisi yoktur. Tunceli halkı örneğin Kamer Genç’e yıllardır ulusalcı ve Atatürkçü kimliği nedeniyle oy vermiştir.

Aygün’ün kişisel fikri Vedat Şenol- Isparta İl Başkanı:
CHP’nin bu tartışmaların içerisinde olmasını doğru bulmuyoruz. Bu çıkışlar bizi bağlamaz. Hüseyin Aygün’ün bağımsız, kişisel çıkışlarıdır. Konuyla ilgili il örgütümüzün görüşlerini kapsamlı bir rapor halinde genel merkeze de ileteceğiz. Kuşkusuz bizim kahramanımız Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Geçmişi Erdoğan tartışıyor Ali Engin – İzmir İl Başkanı:

Bu tartışma Parlamentoda sürüyor. Biz İzmir’de siyaset yapıyoruz. Tayyip Erdoğan geçmiş üzerine yeterince tartışma yapıyor, biz geleceğe bakıyoruz. Sayın vekillerimizin süren tartışması için ben İzmir il başkanı olarak bir yorum yapamam.

Tarihçiler tartışmalı Ergün Özgün – Menderes Belediye Başkanı:
İtibarın iadesi konusunda cümle kurmak için çok çok yetkin ve bilgili olmak gerekir. Bu tartışma tarihçilere aittir.

Tartışılmaya açılması yanlış Av. Servet Mullaoğlu Hatay İl Başkanı:
O koşullardaki bir olayı bugüne taşımak yanlış. Savaştan yeni çıkmışsız, devletin temellerini sağlamlaştırıyoruz. Partinin o dönemi  tartışmaya açmasını doğru bulmuyorum.

Araştırılmalı Adnan Arslan – Güzelbahçe İlçe Başkanı:
Dersim olayları derin, tarihsel bir konu bunu ciddi araştırma yaparak, aydınlığa kavuşturmalıyız. Yoksa bölünmeye gidilir. Atatürk zamanında genç bir Cumhuriyet vardı, dış güçlerin baskıları vardı. Bugün de yargı çok daha iyi değil, reforma ihtiyacı var.



Yönetim sessizliği kaygı verici Ali Demirel- Ödemiş Ovacık Belediye Başkanı:

Kemal Kılıçdaroğlu ve Hüseyin Aygün’ün bu fikirlerine katılmak mümkün müdür? Yönetimin sessizliği kaygı veriyor.

Aygün neyi doğru yaptı ki? Nevzat Konca – Yayladağ İlçe Başkanı:

Hüseyin Aygün şimdiye kadar neyi doğru yaptı, hangi doğru fikirlerle ortaya çıktı. Değerlendirmek ve önerisine öyle bakmak gerekir.

Atatürk Türkiye’dir Nuriye Dönmez – İzmir kadın kolları eski il eğitim sekreteri:
CHP Genel Başkanlığı makamı Atatürk’ü sembolize eder. Partimizin kimi üyelerinin Atatürk karşıtları ile söz ve eylem birliği içinde olmalarına yönetimin sessiz kalması kaygılarımı artırıyor. Atatürk Türkiye’dir.



İade girişimi yanlıştır Halil Özdemir – Hatay Karbeyaz Belde Belediye Başkanı:

Hiç kimsenin Atatürk ile karşı karşıya getirilerek, böyle bir işin içine girmesini doğru bulmuyorum. Seyit Rıza’nın iadeyi itibar girişimi yanlıştır.

Tavır doğru değil Gökhan Durgun – 23. Dönem Hatay milletvekili:
Seyit Rıza kararının o koşullarda doğru olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet yeni kurulmuş ve onun temellerinin sağlamlaştırılması gerekiyor. Aynı zamanda toplum fakirlik içinde bu sorunlara da süratla bir çözüm bulunması gerekiyor, o şartlarda önüne böyle bir engel çıkıyor, sen de bu gelişmeye bir çözüm buluyorsun. Tayyip Erdoğanların saldırısını anlarım, onlar baştan beri Cumhuriyet ve Atatürk ile hesaplaşıyor.
Ama bizim arkadaşların mantığını anlamadım. Yaptıkları doğru değil. Devrimin getirdiklerine karşı gelmenin anlamı yok.

Mahkeme yetersizdi’ Şahin Cananoğlu – Erzurum İl Başkanı:
Kahramanımız Genel Başkanımız’dır. Tüzüğün işleyişini gelmişini geçmişini en iyi bilen liderimizdir. Seyit Rıza olayında da bugünkü özel mahkemelerin ne kadar yetersiz olduğunu artık sağır sultan duydu.
Özel mahkemeler Başbakan’ın istediği doğrultuda karar veriyor. Seyit Rıza’nın yargılandığı mahkeme için de aynı fikirdeyim.

Haksızlık varsa ortaya çıkmalı Cahit Kaplan – Manisa İl Başkanı:

Bizim kahramanımız Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları. Siyasi yelpazenin solunda emekten yana haktan yana can vermiş bütün herkes bizim kahramanımızdır. Bir haksızlık varsa itibarları iade edilmelidir.
Bunu yalnızca Seyit Rıza olarak değerlendirmek doğru değildir.

İtibarın iadesinde sakınca yok Adnan Yaşar – Batman İl Başkanı:
Genel başkanımızın arkasındayız destekliyoruz. İtibarının verilmesinde sakınca yok.

Geri verilebilir Hüseyin Duran – Amasya İl Başkanı:
Kahramanım Mustafa Kemal Atatürk. Seyit Rıza o günün koşulları içinde tartışılmalı. Cumhuriyet karşıtlarına bile iadeyi itibar verilmiştir. Bence de Seyit Rıza’ya verilmesinde bir sakınca yok.

Herkesin düşüncelerini dile getirdiği bir partiyiz Basri Karslıoğlu – Düzce İl Başkanı:
Biz CHP’yiz. Bizim için kahraman diye bir şey yok. CHP herkesin özgürce düşüncelerini dile getirdiği bir parti. Bunu da saygıyla karşılıyoruz. Bütün mücadelemiz özgürlük ve demokrasi üzerine.

Sait Özdamar – Gümüşhane İl Başkanı:
Bu özel bir konu. Bu nedenle genel merkezin cevaplaması daha doğru olur.