CHP Kongresi'nde delege şoku

CHP Kongresi'nde delege şoku
16 Mayıs 2012 08:48

CHP’de İstanbul İl Başkanı belirlendikten sonra gözlerin çevrildiği 170 kişilik kurultay delege listesi, kesin olmayan sonuçlara göre belirlendi. Oğuz Kaan Salıcı’nın yeniden il başkanlığa seçildiği Kongreden kurultay delege listesinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 170 delegeden 100’ünün eski delege olması dikkat çekerken, 4 belediye başkanının listede olmaması ise şok etkisi yarattı.

CHP’de İstanbul İl Kongresi’yle ilgili tartışmalar devam ediyor.

 

Oğuz Kaan Salıcı’nın İl Başkanı seçilmesinden sonra gözler kurultay delege listesine çevrildi.

 

 

Kesin olmayan sonuçlara göre kurultay delegeleri belirlendi.

 

 

 

Ancak liste CHP’de şok etkisi yarattı.

170 delegeden 100’ünün eski delege. 4 belediye başkanı ise kurultay delege listesinde yer almıyor.

 

 

 

Çarşaf liste yönteminin uygulandığı kongrede toplam 188 delegenin oyu geçersiz sayıldı. 

 

 

 

Parti üyesi olmayan Bağımsız Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e yakın 20 ismin kurultay delegesi seçilmesi de CHP kulislerinde konuşulan konulardan.

 

 

 

4 BELEDİYE BAŞKANI KURULTAY DELEGESİ OLAMADI

 

 

Kongrede seçilen 170 kurultay delegasyonunda,  Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün liste dışında kaldılar.

 

 

 

Kartal, Çatalca, Silivri, Avcılar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş ve Adalar belediye başkanları ise kurultay delegeliğine seçildiler.

 

 

4 ilçe belediye başkanın kurultay delegesi seçilememesine, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin tepki gösterdi. Tekin’in, “Büyük ihtimalle bu başkanların himayesinde çalışan görevliler kurultay delegeliğine seçiliyor ama kendileri listede yok. Bunun izahı olamaz. Bu başkanlar bizim o yöredeki aynamızdır” dediği öğrenildi.

 

 

YENİ CHP’YE ESKİ DELEGE

 

İstanbul kongresinde 170 kurultay delegesindeki yenilenme oranı da tartışmaya yol açtı. Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, eski milletvekili Çetin Soysal ile eski Genel Başkan Altay Öymen’in de yer aldığı kurultay delegeliği listesindeki yenilenme oranının yüzde 40’larda kaldığı ifade edildi. 170 delegeden 100’e yakınının mevcut delegelerden oluştuğu öğrenildi. Bu durum ise hem mevcut başkan Oğuz Salıcı’nın hem de Genel Merkez’in “parti içinde bütün grupların temsilini gözetme ve dengeleme politikası” olarak değerlendirildi.

 

 

MOĞULTAY DÜŞEBİLİR

 

Salıcı’nın hazırladığı 170 kişilik kurultay delegeliği listesinde ise 2 fire verdiği öğrenildi. Ancak kadın kotası uygulaması nedeniyle 14 fire verebileceği de öğrenildi. Salıcı’nın listesinde kadın kotasına uyulmadığını iddia eden bazı delegeler, “14 kadın eksik erkeklerden 14’ü düşürülüp 14 kadın alınmalı” diyerek, ilçe seçim kuruluna başvuru yapmaya hazırlanıyor.

 

 

Ancak CHP tüzüğüne göre kurultay delegesi olmak için İstanbul’da her bir adayın en az 128 oy alması gerekiyor. 14 kadından sadece 2’sinin (Ayşen Bingöl ve Nuriye Berberoğlu) 128 oyu geçtiği ve bu isimlerin de kurultay delege listesine alındığı ifade edildi. Diğer 12 kadının ise 128 oya ulaşamadığı için listeye eklenmedikleri ancak bu konuda ilçe seçim kuruluna başvuru yapılacağı bildirildi. Kurul bu başvuruyu kabul ederse en az oyu alan 12 erkek listeden düşürülecek ve 12 kadın listeye alınacak. Bu durumda kurultay delegesi seçilen eski Bakan Mehmet Moğultay’ın da listeden düşmesi gündeme gelebilecek.