CHP İstanbul Kongresi  iptal oluyor…

CHP İstanbul Kongresi iptal oluyor…
15 Mayıs 2012 13:36

CHP’de sular durulmuyor. Hafta sonu Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yapılan ve Oğuz Kaan Salıcı’nın kazandığı seçimlerin iptali için, diğer başkan adayı Ali Özcan’a yakın hukukçular mahkemeye başvurdu.

CHP’de sular durulmuyor. Hafta sonu Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yapılan ve Oğuz Kaan Salıcı’nın kazandığı seçimlerin iptali için, diğer başkan adayı Ali Özcan’a yakın hukukçular  mahkemeye başvurdu.

 

H&H ÖZEL HABER

 


Ali Özcan 158 oy alırken, 184 oy iptal edildi. Oğuz Kaan Salıcı ise 282 oyla yeniden başkan seçildi.

 

 

REKOR SAYIDA OY İPTALİ

İstanbul İl Kongresi’nde 20 yıl sonra ‘çarşaf liste’ ile giren CHP’de seçimler skandala dönüştü. İki listenin karıştığı, isimlerin elendiği seçimde başkan 282 oy alırken iptal edilen oy sayısı ise 184 oldu.


İptal edilen 184 oyun yanlış işaretlemelerden kaynaklandığı ifade ediliyor. Oyların iptali seçim sonucunu da değiştirdi.

 

ÇARŞAF LİSTE ANLAŞILAMADI

 

Genel merkezin adayı Oğuz Kaan Salıcı’nın 282 oyla yeniden İl Başkanlığı’na seçildiği il kongresinde, Ali Özcan 158 oy alırken, seçim sonucunu değiştirecek 184 oy ise iptal oldu. İptallerin, çarşaf liste yönteminin tam olarak anlaşılamaması yüzünden, yanlış işaretlemelerden kaynaklandığını ifade ediliyor.

KONGRE İPTAL EDİLİYOR

Salıcı zaferini erken ilan etti ama ortaya çıkan bu gelişmeler üzerine Ali Özcan’a yakın hukukçular, seçimin iptali için mahkemeye başvurdu. Hukukçular, geçersiz sayılan rekor sayıda oyun Özcan’a ait olduğunu belirledi. Hukukçulara göre kadın ve geç kotasına da uyulmadı. Salıcı, Kongrede ilk kez uygulanan çarşaf listede de ağır yara aldı. Sonuçlar Özcan’ın listesinden 30 kişinin kazandığı yönünde.

ÇARŞAF LİSTE NEDİR ?

“Çarşaf Liste” yönteminde, seçimlerden önce adaylar divana başvurarak, başkanlığa, yönetim kurulu veya disiplin kurulu üyeliğine aday olduklarını bildirirler. Divan, bütün adayların başvurularını alır ve bir tek listede toplar. Sonra seçimlere geçilir. Böylece bütün adayların bulunduğu liste “oy pusulası” haline gelir. Oy kullanma hakkı olan delegeler; beğendikleri başkan, yönetim kurulu ve disiplin kurulu üyelerinin isimlerinin başındaki kutucuğu işaretleyerek oylarını kullanırlar. Ya da adayların adlarının yazılı olduğu liste, sandıkların bulunduğu gizli bölümlere konarak, her delegeye bir boş kâğıt verilir, delege oy vereceği adaların isimlerini bu listeye yazar.

Her delegenin 1 başkan adayı ve 30 yönetim kurulu üyesi ve disiplin kurulu üyelerini tek tek listeden bulup elindeki pusulaya yazması oldukça fazla zaman kaybına neden olur. Fazla adaya işaret konularak oy vermek, oyun geçersiz olmasına neden olur…

Oylama bittikten sonra, sandıklar açılır ve oy pusulasındaki işaretli isimler  “birleştirme tutanağı”na geçirilir. Sonuçta en çok oyu alan başkan seçilmiş olur. Aynı şekilde en çok oyu alan ilk 30 yönetim kurulu üyesi de yönetim kurulu üyeliklerine seçilmiş olur. Disiplin kurulu için de durum aynıdır. Bu tür bir seçimde delegelerin en çok beğendiği isimler seçilmiş olmaktadır.