CHP Çankaya belediye başkan adayı nasıl belirlenecek?

CHP Çankaya belediye başkan adayı nasıl belirlenecek?
8 Aralık 2023 07:06

Yerel seçimler için aday adaylığı başvuru süreci 5 Aralık itibarıyla sona eren Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) aday belirleme yöntemiyle ilgili yol haritası netleşti. CHP Parti Meclisi toplantısında alınan karar genelge olarak il ve ilçe başkanlıklarına gönderildi.

 

 

 

Genel Başkan Yardımcıları; M. Gül Çiftçi Binici, Gökhan Zeybek, Ensar Aytekin ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin imzasının yer aldığı genelgeye göre 659 seçim çevresindeki tüm seçim türlerinde adayların, “merkez yoklaması” ile saptanmasına, aday saptamaya kaynak olmak üzere seçim çevrelerinin özelliklerine göre; “Örgüt denetiminde ön seçim”, “Örgüt denetiminde basit aday yoklaması”, “Örgüt denetiminde geniş aday yoklaması” yapılarak eğilim yoklaması yöntemlerinin kullanılmasına karar verildi.

2e870f22-1ee3-499f-9af5-d1c5318d2a06

 

Çankaya’da mevcut başkan Alper Taşdelen 3. dönemde de aday olabilmek için yoğun bir kulis çalışması yürütüyor. Adaylık açıklamasını duyururken Genel Başkan Özgür Özel’den onay aldığını ima edercesine fotoğraf paylaşmıştı.

resim2

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Alper Taşdelen’in yeniden aday gösterilmesi için Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ricası ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e “Alper Taşdelen’le uyumlu çalıştıklarını, aday gösterilmemesi durumunda Alevi kökenli yurttaşların partiye küseceğini ve kendisinin büyükşehir belediye başkanlığını kazanmasının riske gireceğini” ifade ettiği söyleniyor.

 

Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ve Çankaya İlçe Başkanı Fahri Yıldırım’ın ekip arkadaşı olarak Alper Taşdelen’i destekledikleri biliniyor.

 

Alper Taşdelen’in babadan oğula adaya oluşumu geçmiş dönemlerde Çankaya’da hatta Türkiye’de büyük tepkilere yol açmıştı. Baba Doğan Taşdelen’in Murat Karayalçın’a kaybettirme pahasına DSP’den aday olarak 170 bin oy alıp 6 bin 500 oyla Bülent Arınç’ın “Ankara’yı parsel parsel satarak bitiremedi” dediği Melih Gökçek’in saltanat kurduğu ilk seçimi nasıl kazandığı hafızalarda tazeliğini korurken önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, önseçim yapılacak diye 29 aday kıya sıya yarışırken hiç şansı olmayan Alper Taşdelen aday gösterilmişti.

 

Ankara Çankaya ilçesinde Alevi kökenli yurttaşların yoğunlukta olduğu doğrudur. Ancak Alper Taşdelen’in Alevi yurttaşların yüzde bir üzerinde bile etkisi olmadığı, kendisinin Tunceli kökenli çok azınlık yurttaş tarafından desteklendiği kamuoyunun malumudur.

 

Çankaya Belediye Başkan adaylığına Ahmet Yeşil, Ali Haydar Hakverdi, Bekir Ödemiş, Devrim Bora Özüdoğru, Ekrem Kerem Oktay, Emel Uslu Atik, Emre Çakır, Erdoğan Kılıç, Haydar Yılmaz, Hikmet Tepe, Hülya Güneş, İlke Çakar, Kiraz Gülsün Bor Güner, Mehmet Ali Demir, Melike Bilgin Bulut, Mustafa Selçuk Dereli, Necati Yılmaz, Orhan Sarıaltun, Ömer Faruk Eminağaoğlu, Saniye Barut, Sercan Çığgın, Şükrü Yalnız Tüteloğlu, Tezcan Karakuş Candan ve Alper Taşdelen başvurdular.

 

Her dönem mezhepçiliği kullanarak önde olmayı başaran Alper Taşdelen’in 23 adayın 3’te 2 çoğunluğu Alevi kökenli partili aday olmasına rağmen  ve Çankaya’da 200 binin üzerinde Alevi kökenli yurttaş bulunması ve bu adayların hiçe sayılarak Alper Taşdelen’in sırf Tunceli kökenli Alevi aday olarak yeniden 3. kez atanması için çalışma yürütülmesi hem Genel Merkez’deki yöneticiler adına hem de Alevilerin bağrına basarak belediye başkanı seçilmesine büyük destek oldukları Mansur Yavaş’ın tüm adaylara eşit davranmak yerine Kemal Kılıçdaroğlu’nun ricası ile Alper Taşdelen’in adaylığı için çalışma yürütmesi Ankara’da yaşayan tüm Alevi kökenli yurttaşlarımıza büyük haksızlık ve saygısızlıktır.

 

Ankara Çankaya için aday adayı olan Ahmet Yeşil, Ali Haydar Hakverdi, Bekir Ödemiş, Devrim Bora Özüdoğru, Ekrem Kerem Oktay, Emel Uslu Atik, Emre Çakır, Erdoğan Kılıç, Haydar Yılmaz, Hikmet Tepe, Hülya Güneş, İlke Çakar, Kiraz Gülsün Bor Güner, Mehmet Ali Demir, Melike Bilgin Bulut, Mustafa Selçuk Dereli, Necati Yılmaz, Orhan Sarıaltun, Ömer Faruk Eminağaoğlu, Saniye Barut, Sercan Çığgın, Şükrü Yalnız Tüteloğlu, Tezcan Karakuş Candan, CHP’ye değişik kademelerde hizmet etmiş değerli isimlerdir.

 

Parti evlatlarının duygularıyla ve emekleriyle oynamak kimsenin haddine olmamalıdır.

 

Ankara Çankaya belediye başkan adaylığı için  başvuran isimlerin, bu duyumlardan son derece rahatsız oldukları ve kesin olmamakla birlikte 10 Aralık Pazar günü bir araya gelerek adaylık tespiti konusunda ortak bir açıklama yapacakları, bu açıklamayı imza altına alarak Çankaya ilçe başkanı Fahri Yıldırım’a Genel Merkez yönetimine sunulmak üzere teslim edecekleri ifade ediliyor.