CHP Bakan Yıldız'a Doğu Akdeniz'deki petrol aramalarını sordu

CHP Bakan Yıldız'a Doğu Akdeniz'deki petrol aramalarını sordu
15 Temmuz 2013 11:00

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a doğu Akdeniz’deki petrolü sordu.

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Doğu Akdeniz’deki petrol aramalarını TBMM gündemine taşırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  KKTC etrafında “G Bölgesi” olarak adlandırılan alanda  12 arama kuyusu açıldığını ve 37 bin 700 metre sondaj gerçekleştirildiğini bildirdi.

CHP’li Acar’ın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO),  KKTC ile yapılan anlaşma kapsamında, adanın etrafında KKTC adına “G Bölgesi” olarak adlandırılan alanlarda çalışma yapıldığını kaydetti. Yıldız, TPAO’nun Doğu Akdeniz’de 18, KKTC ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde de 6 adet adama ruhsatı aldığını bildirdi.

Bölgede 4 bin kilometre iki boyutlu sismik veri toplandığını, Kıbrıs’ın kara kesiminde de Türkyurdu-1 arama kuyusu açıldığını belirten Yıldız, “İkinci kuyu hazırlıkları devam etmektedir. 2013 yılında yeni alınan Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi ile Kıbrıs’ın güneyinde 10.620 kilometre iki boyutlu saha çalışması yapılması planlanmaktadır. Doğu Akdeniz’de bugüne kadar 25 bin 902 kilometre iki boyutlu, 2 bin 547 kilometrekare 3 boyutlu, bin 971 kilometre gravite ve bin 836 kilometre manyetik veri toplama çalışması gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucunda 12 adet arama kuyusu açılmış, 37 bin 700 metre sondaj gerçekleştirilmiştir” dedi.

ETKİYE TEPKİ ARAMASI

Bakan Yıldız’ın yanıtını değerlendiren Acar, “Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz’i parsel parsel pazarlıyor, Türkiye seyrediyor. Rum Yönetimi, bulduğu doğalgazın satışı için pazarlık yapıyor, Türkiye arayışlarını sürdürüyor. Türkiye etkiye tepki olarak arama çalışmaları yapıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Aktif dış politika söyleminin kağıt üzerinde kaldığı açıktır. Türkiye’nin çıkarları, başka ülkelerin çalışmalarına tepki olarak ortaya konulamaz. Türkiye’nin en büyük sorunu dış ticaret açığı ve enerji ithalatıdır. Türkiye’nin bu alanda çalışma yapası gerekirken, Rum Yönetimi’nin harekete geçmesine kadar hiçbir şey yapılmaması büyük bir hatadır. Ege ve Akdeniz’de bazı adalar Yunanistan tarafından işgal ediliyor. Türkiye bunu da seyrediyor. Türkiye ve KKTC’nin çıkarlarını korumak, iktidarın temel önceliği olmalıdır” dedi.