CHP AYM’nin kapısını 55 kez çaldı, 51’i sonuçlandırılmadı

CHP AYM’nin kapısını 55 kez çaldı, 51’i sonuçlandırılmadı
15 Ekim 2019 10:01

CHP, 27. Dönem’de Anayasa Mahkemesinin kapısını 55 kez çaldı. CHP’nin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurulardan 2’si reddedildi, 2’si iptal edildi, 51’i sonuçlandırılmadı.

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre CHP’nin 27. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılları Çalışmaları kitapçığında Anayasa Mahkemesine yapılan başvurular anlatıldı.

 

 

29 KANUNUN 17’Sİ İÇİN AYM’YE BAŞVURDU

 

 

CHP, 27. Dönemde kabul edilen uluslararası sözleşmelerin kabulüne ilişkin kanunların dışında kabul edilen 29 kanunun 17 adedinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

 
46 ADET CUMHURBAŞKANI KARARNAMESİNİN 29 ADEDİ İÇİN AYM’NİN KAPISINI ÇALDI

 

 

CHP, 1 Ekim 2019 tarihi itibarıyla yayımlanan 46 adet Cumhurbaşkanı Kararnamesinin 29 adedinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvuru yaptı.

 
OLAĞANÜSTÜ HAL KARARNAMELERİ İÇİN YAPILAN BAŞVURULAR

 

 

CHP, 8 Temmuz 2018 tarihli ve 701 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

 
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER İÇİN YAPILAN BAŞVURULAR

 

 

CHP, 27. Dönemde, 10 Mayıs 2018 tarihli 7142 sayılı 6771 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Çeşitli Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması konusunda Yetki Kanununa dayanılarak çıkarılan 5 adet kanun hükmünde kararnamenin iptal ve yürürlüklerinin durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

 
MİLLİ SARAYLARA İLİŞKİN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İÇİN DİLEKÇE HAZIRLANIYOR

 

 

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin başvuru dilekçelerinin ise hazırlandığı belirtildi.

CHP, 27. Dönem’de Anayasa Mahkemesine 55 kez başvurdu. CHP’nin AYM’ye açmış olduğu iptal davalarından 2’si reddedildi, 2’si iptal edildi, 51’i sonuçlandırılmadı.