CHP, Ahmet Kaya ile Ortahisar’ı hedefliyor!

CHP, Ahmet Kaya ile Ortahisar’ı hedefliyor!
6 Aralık 2023 07:29

Trabzon’un en büyük ilçesi Ortahisar’da seçimin heyecanlı geçmesi bekleniyor. AK Parti 2019 Yerel Seçimleri’nde MHP ile yaptığı ittifakla Ortahisar’ı yüzde 59’luk oy oranıyla kazanmıştı. Ortahisar Belediyesi’nin kurucu başkanı olan ve bu görevini 2 dönemdir yürüten Ahmet Metin Genç, 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde de en önde gelen aday konumunda. Genç’in büyükşehir için düşünülmemesi durumunda Ortahisar’da devam etmek istediği biliniyor. Partinin değişim yapması durumunda öne çıkan adaylar ise Ortahisar İlçe Başkanı Selahattin Çebi, Ortahisar eski ilçe başkanı Temel Altunbaş ve Zafer Ofluoğlu. İlçe başkanlığında başarılı olan, Genel Merkez’le ilişkisi iyi olan ve halkla iletişimi yüksek olan Çebi’nin şansı yüksek olsa da Genç’in durumuna göre hareket etmesi bekleniyor.

 

 

 

 

Muhalefet cephesinde ise CHP 27. Dönem Milletvekili Ahmet Kaya, Ortahisar Belediyesi için aday adaylığını açıkladı. Gazete Duvar’dan Fatih Saygın’ın haberine göre vekillik döneminde AK Parti’nin yaptırdığı anketler dahil bütün araştırmalarda Trabzon’un en başarılı milletvekili olarak gösterilen Kaya, Ortahisar’ı en çok zorlayacak aday olacak. Halkın yaşadığı bütün sorunlarda yanlarında olan ve kentte parti üstü bir konuma yükselen Kaya’nın, i şansı yüksek olacak.

 

 

BEŞİKDÜZÜ’NDE İŞLER KIZIŞACAK
Yerel seçimlerde kritik ilçeler ise CHP’de olan Beşikdüzü, İYİ Parti’de olan Yomra, AK Parti’deki Düzköy ve Maçka olacak.

 

CHP, kentteki tek belediyesi olan Beşikdüzü’nü kaybetmek istemiyor. 2019’da Beşikdüzü’nü İYİ Parti ittifakıyla yüzde 60’lık oy oranıyla kazanan CHP için durum eskisi kadar kolay olmayacak. Nüfusuna göre en borçlu belediye olarak Beşikdüzü Belediyesi’ni devralan Ramis Uzun, ekonomik zorluklar, ilçe teşkilatı ile mesafeli olması gibi sebeplerle kendisinden önceki dönemden kalan sorunları çözse de başarılı bir dönem geçiremedi. İttifak olmaması üzerine dengelerin değişeceği Beşikdüzü’nde CHP, yeni bir yüz, genç ve dinamik bir kadro ile sahaya çıkmak istiyor. Mevcut Başkan Uzun’un dışında 5 adayın olduğu Beşikdüzü için CHP’nin en öne çıkan ismi avukat Ozan Karagöz. 2019 öncesi ilçede AK Parti Belediyesi’nin usulsüz satışlarına dava açan ve kenti bir araya toplayarak ilçenin kamu varlıklarını korumayı başaran Karagöz’e hem ilçe halkından hem de partisinden büyük destek var.

Seçimin kritik geçeceği ilçelerden biri de 2019’da İYİ Parti’nin kazandığı Yomra olacak. AK Parti’nin güçlü olduğu bir ilçe olmasına rağmen yüzde 52’lik oyla Yomra’yı kazanan Mustafa Bıyık, 5 yıllık döneminde iyi bir sınav verdi. Muhalefet belediyesi olmasına rağmen büyükşehir ile koordineli bir yönetim sergileyen ve siyasi çekişmelere izin vermeyen Bıyık yeni dönemde de güçlü bir aday olacak. AK Parti’nin 31 Mart’taki hedef yerlerinden olan Yomra’da şu ana kadar birçok aday adayı başvuru yaptı.

 

 

AK PARTİ’DE DÜZKÖY VE MAÇKA İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
AK Parti’nin 2019’da CHP’nin elinden aldığı Düzköy Belediyesi de kritik. 5 yıllık görev süresinde halkı memnun edemeyen Yılmaz Ankara ilçede tartışma konusu. Son 3 seçimde AK Parti ve CHP arasında gidip gelen ilçede Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun memleketi olması dolayısıyla AK Parti’nin etkisi son dönemde daha yüksek olsa da seçimde yarışacak adayların ismi belirleyici olacak. Öte yandan son dönemde ilçede planlanan maden projesi de halkın oldukça tepkisini çekmiş durumda. CHP’nin belli bir oy tabanının olduğu ilçede henüz bir aday ismi öne çıkmadı.

İki dönemdir AK Parti yönetiminde olan Maçka Belediyesi için de durum kritik. Trabzon’un en turistik ilçesi olmasına rağmen turizmin yeterince geliştirilmemesi, köylerin yeterli hizmet almaması, ilçe merkezinin diğer ilçelerin oldukça gerisinde kalması gibi sebeplerle mevcut başkan Koray Koçhan’a tepkili olan Maçkalıların adayın değişmemesi durumunda sandıktaki tercihlerinin değişmesi de olası görünüyor. 2014 Yerel Seçimleri’nde AK Parti’nin tek başına yüzde 58 oy aldığı Maçka’da aynı seçimde yüzde 13 oy alan MHP’yle ittifak yaparak 2019’daki yerel seçimlere katılmış buna rağmen oy oranı yüzde 59’da kalmıştı. CHP ise 2014’te yüzde 26 olan oy oranını ittifak ile 2019’da yüzde 38’e çıkarmıştı. Oy oranlarında ciddi bir fark olsa da CHP, eski kalelerinden olan Maçka’yı güçlü bir adayla seçime girmesi durumunda 10 yıl sonra geri kazanabilir.