Çetin Soysal: Sandıkta şaibe var

Çetin Soysal: Sandıkta şaibe var
20 Temmuz 2012 13:44

CHP’de oyların tekrar sayılması ile Parti Meclisi’nde asil listeden kadın kotası gerekçesi ile düşen eski İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Halkın Habercisi’ne konuştu. Sandıklarda kullanılan oylarda şaibe olduğunu öne süren Soysal, ‘Bu bir takım ilişkiler sonucu ortaya çıkan bir durum’ dedi. Soysal, karara itiraz edeceğini ve yeniden sayım yapılmasını isteyeceklerini bildirdi.

ÖZEL HABER H&H HAKKI SEÇKİN

34. Olağan Kurultayı’nı geride bırakan CHP’de “sayım” tartışmaları bitmek bilmiyor… İlk sayımda Parlamento Meclisi’ne (PM) girmeye hak kazanan eski İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, oyların yeniden sayılmasıyla birlikte ana listeden düştü. Soysal’ın “kadın kotası”na takıldığı belirlendi.

“ŞAİBE” DEDİ

Halkın Habercisi’ne konuşan Çetin Soysal, son sayıma tepki gösterdi. Soysal, ‘Kadın kotasını gerekçe gösterdiler, ama sandıklarda oy şaibesi olduğunu düşünüyorum. Oy hırsızlığı demeye dilim varmıyor. YSK, hukuk dışı davranmıştır. Kurultaydaki şaibenin ortadan kaldırılması için sandıkların yeniden sayılması gerekmektedir’ dedi.

Herkesten eşit miktarda oy düşürüleceğinin söylenmesine rağmen kendisinden 326 oy düşürüldüğünü savunan Soysal, “Ortaya çıkan bu vahim durum bir takım ilişkilerin sonucu’ ifadelerini kullandı. Seçim Kurulu’nun çok büyük bir yanlış yaptığını öne süren Soysal, “40 kişilik sandıkta, 50 geçerli oy çıkıyor. Karara itiraz edeceğim. Sayımın tekrar yapılmasını isteyeceğiz”’ dedi. PM’de birinci yedeğe düşen Çetin Soysal, avukatı Rezan Epözdemir aracılığıyla Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

CHP KURULTAYI’NDA ŞAİBE

YSK’ya itiraz süresi bugün sona erdi. Bazı adaylar kendi oylarının sayılmasını isterken bazı adaylar da kurultay üzerindeki şaibenin ortadan kalkması için bütün oyların yeniden sayılmasını isteyen dilekçeler verdi. Adaylar kurultay üzerindeki şaibenin ortadan kalkmasını istiyor.

TOPRAK’IN DİKKAT ÇEKİCİ YÜKSELİŞİ

Seçimlerinin yapıldığı gün aldığı oy Divan tarafından 330 olarak açıklanan CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise ikinci sayımda bir anda PM listesinde farklı bir konumla girdi.  Divan Heyeti’nin ilk gayri resmi açıklamasında Erdoğan Toprak’ın listeden düştüğü ve yedeklerin üçüncüsü olduğu bilgisi verilmişti. İlerleyen saatlerde, bu tablo birden bire değişti ve Toprak, birden 52 kişilik listede 38’inci sıraya kadar yükseldi. Sonuçlar kesinleşince Toprak, 601 oy aldığı ve 46’ncı sırada olduğu iddia edildi. Fakat daha sonra karara yapılan itiraz üzerine Toprak’ın daha iyi bir konuma yerleştiği görüldü. Son birleştirme tutanağına göre, Toprak 9 kişinin de önüne geçti ve 428 oy aldı; 37’ci sıradan PM’ye girdi.