Cerattepe kurtuldu, yüzlerce Artvinli sokağa döküldü

Cerattepe kurtuldu, yüzlerce Artvinli sokağa döküldü
21 Kasım 2014 10:01

Artvin Cerattepe’deki Kafkasör Yaylası’nda yapılmak istenen maden işletmeciliğine yargı izin vermedi. Kararı duyan Artvinliler kutlamalara başladı.

 

 

Dünyanın en yaşlı ve zengin bitki örtülerinden birine sahip olan Artvin Cerrattepe’de bakır madenine yargı geçit vermedi. Rize İdare Mahkemesi’nin kararı Artvinlileri sokağa döktü.

 
Bölge sakinleri rahat bir nefes aldı ancak Kafkasör Yaylası’nda ağaç kesimini önlemek için başlayan nöbet proje iptal edilene kadar devam edecek.

 

 

Rize İdare Mahkemesi, Artvin’in Cerattepe Bölgesi’ndeki Kafkasör Yaylası’nda uzun yıllardır bakır madeni işletmeciliği yapılmak isteniyor. En son 2012’de ihaleye çıkıldı. Cengiz Holding’e ait Eti Bakır İşletmeleri’nin projeyi yürüteceği belirlendi. 2013’te ‘ÇED olumlu’ kararı alındı. Artvinli 282 vatandaş ve Yeşil Artvin Derneği gibi çok sayıda sivil toplum örgütü bu karara karşı dava açtı. Dosya hakkında karara varan Rize İdare Mahkesi, projenin yürürlüğünü durdurdu.

 

 

Davanın avukatlarından Bedrettin Kalın, açtıkları dava ile ilgili temmuzda bilirkişi keşfi yapıldığını ve bu yürütmeyi durdurma kararını beklediklerini belirterek şunları söyledi: “Cerattepe’ye yapılmak istenen bakır madeninin 20 yıllık bir geçmişi var. Buradaki insanlar büyük bir mücadele içinde. Sonuçta bunun karşılığını aldı. Ancak bu bir arar karar. Projenin tamamen iptal edilmesini bekliyoruz.”

erkan Ocak

 

Halkın son dönemde gerildiğini ve bu kararla birlikte bir rahatlama olduğunu belirten avukat Kalın, yaşananları şöyle özetledi: “Orman Bölge Müdürlüğü yol genişletme çalışmaları nedeniyle ağaç kesimi yapmak istedi. Ancak vatandaşlar buna izin vermedi. Bölgede nöbet başladı. Şimdi bu kararla birlikte halk sokaklarda konvoy halinde kutlama yapıyor.”

 

 

Kararı UYAP’tan öğrendiklerini, hakimlerin görüşme tutanağının kayıtlara geçtiğini ve madenle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildiğini belirten Kalın, detaylı kararın daha sonra çıkacağını bildirdi.

 

 

Kaynak: Radikal / Serkan Ocak