Çeçen asıllı bombacılar öldürüldü

Çeçen asıllı bombacılar öldürüldü
19 Nisan 2013 20:16

ABD’nin Boston kentinde, pazartesi günü yapılan Boston Maratonu’nu kana bulayan saldırganların, bir dönem Türkiye’de de yaşayan Çeçen asıllı iki kardeş oldukları ortaya çıktı.

Maratonun bitiş noktasına koydukları bombaların patlaması sonucu 3 kişinin ölümüne, 170 kişinin de yaralanmasına yol açan 19 ve 20 yaşlarındaki Çeçen asıllı iki saldırgandan biri, dün gece polisle girdiği çatışmada vurularak öldürüldü. Çeçen asıllı TamerlanTzarnaev adlı teröristin, vücudunda patlayıcı maddeler sarılı bulunduğu, patlayıcıların da bir tetikleme sistemine bağlı olduğu belirtildi. ABD’de ilk kez rastlanan ‘intihar saldırısı’ girişimi, Amerikan kamuoyunda şok etkisi yarattı.

Çatışmada bir MIT polisi yaşamını yitirdi, bir Massachusetts Transit Ulaşım Birimi polisi de ağır yaralandı. ABD medyasına yansıyan haberlere göre, 2006 yılından bu yana Massachusetts eyaletine bağlı Cambridge kentinde yaşayan, buraya taşınmadan önce de Türkiye’de yerleşik olan iki Çeçen kardeş, dün gece çalıntı bir arabayla gittikleri bir marketi soyma girişiminde bulundu. Araç sahibini de bir süre rehin tutan Çeçen teröristlerin, araç sahibine kendilerinin ‘Boston Maratonu bombacıları’ olduklarını aktardıkları da gelen bilgiler arasında yer aldı. Olay yerine gelen polisle çatışmaya giren bombacı Çeçen kardeşlerden biri, çatışmada yaşamını yitirdi. İkinci saldırgan, polis tarafından vurularak öldürülen ağabeyinin cesedi üzerinden atlayarak polisten kaçmayı başardı. İkinci saldırganın yakalanması için Boston’da insan avı başlatılırken, tüm kamu ulaşım araçları seferden alı kondu, Bostonlulara evden çıkmama çağrısı yapıldı ve üniversiteler de içinde olmak üzere tüm okullar tatil edildi. FBI, iki numaralı saldırgan olarak tanımladığı kişinin 19 yaşında DzhokharTzarnaev, MIT Üniversitesi polisi ile girdiği çatışmada öldürülen bir numaralı saldırganın da TamerlanTzarnaev olduğunu açıkladı.

DzohokharTzarnaev, Boston’a sınır kentlerden biri olan Watertown’da bir evde köşeye sıkıştırıldı. Türklerin de yoğun olarak yaşadığı semtlerden biri olan Watertown’da, yüzlerce polis, FBI ve gizli servis ajanı, söz konusu ev çevresinde operasyon hazırlığında. DzohokharTzarnaev’in, dün geceki çatışmada yaralanmış olabileceği sanılıyor. Üzerinde yada yanında patlayıcı maddeler olması olasılığına karşı güvenlik güçleri yoğun güvenlik önlemleri alıyor. Polis, Çeçen saldırganın televizyon izleyerek kendi konuşlandırılmalarını izleyerek ona göre taktik geliştirebileceği gerekçesiyle, canlı yayın yapan bütün medya kuruluşlarının yayınlarını kesti ve canlı yayın araçlarını söz konusu evin çevresinden uzaklaştırdı. Evde bulunan 4 kişi de güvenli bir şekilde tahliye edildi.

Waterton’da gece başlayan insan avı, bir ev çevresinde yoğunlaşırken polis Çeçen kardeşler ile ilintili olduğu bildirilen Cambridge’de bir evde patlayıcı buldu. Polis yetkilileri bulunan patlayıcının kontrollü olarak patlatılacağını ve ev çevresinin boşaltılarak güvenlik altına alındığını açıkladı. Yetkililer, Watertown, Boston ve Camridge’de yaşayanlara evlerinden çıkmamaları ve kapılarını üniformalı güvenlik güçleri dışında kimseye açmama çağrısını yineledi.

KATİLİ İLE AYNI KAREDE

Çeçen asıllı iki kardeşin Boston Maratonu’nun bitiş noktası yakınlarında koydukları bombaların patlaması sonucu yaşamını yitiren 8 yaşındaki Martin Richard, farkında olmadan katili ile aynı fotoğraf karesine girdi.