Bu utanç çok derinlerde

Bu utanç çok derinlerde
11 Aralık 2009 12:32

İsrail ablukası altındaki Filistinlilerin hayat damarları haline gelen Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki yeraltı tünelleri, sadece İsrail’in değil, Mısır’ın da hedefinde. İsrail, Gazzelilerin sınırların kapalı olması nedeniyle ulaşamadığı birçok temel maddeyi içeri sokmak amacıyla kullandığı yeraltı tünellerini güvenliğine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle sık sık bombalarken, Mısır daha farklı bir yol izlemeye karar verdi.REFAH - İsrail, Gazze Şeridi’nin dev ‘utanç duvarlarıyla’ kuşakırken, Mısır ‘utanç duvarını’ yerin 30 metre altında örüyor.

Gazze Şeridi ile sınırında bulunan ve kaçakçılık için kullanılan yeraltı tünellerini kapatmak üzere yerin 30 metre altında bir ‘yeraltı duvarı’ inşa ediyor.

Refahlılar, mühendislerin kazı araçlarını getirdiklerini ve yerin altına kısa aralıklarla çelik tüpler yerleştirdiklerini söylüyor.

Mısır hükümeti ise bu iddiaları doğrulamadı, ancak güvenlikten adı açıklanmayan bir kaynak planın patlamalara dayanıklı, aşılamaz çelikten duvar oluşturarak kaçakçıları engelleme amaçlı olduğunu söyledi. Yetkiliye göre, yeraltı duvarı ABD’de yapıldı. Altıncı ayında olan projenin tamamlanması da bir buçuk yıl sürecek. Bir başka yetkili de, mühendislerin sınır boyunca yaklaşık 11 kilometre uzunluğunda tünel keşif ekipmanı yerleştirdiklerini belirtti. Amerikalı bir diplomat ise ABD’nin konuyla ilgisinin olmadığını söyledi.

Refah sınır kapısını ayda bir ila üç gün açarak geçişe izin veren Mısır, geçen yılki İsrail’in Gazze saldırısı sırasında sınırı açmamakla kalmayıp, Mısır topraklarından Gazze’ye silah ve başka materyaller sokmaya çalıştığı öne sürülen Hizbullah sempatizanlarını tutuklamıştı.

Mısır’ın Gazze’nin kalan son hayat damarının kesilmesi anlamına gelecek bu duvarı inşa ederek İsrail tarzı politika izlediği için İslam dünyasından büyük tepki alacağı tahmin ediliyor.

Hamas yetkilileri de süren çalışmayla ilgili kendilerine bir açıklama yapılmadığını ve olayı incelediklerini kaydetti.

(DIŞ HABERLER / GAZETEPORT)