Bu rekabet bitmez

Bu rekabet bitmez
17 Mart 2012 14:48

Ezeli rakipler Fenerbahçe ile Galatasaray bir kez daha karşı karşıya.

Ezeli rakipler Fenerbahçe ile Galatasaray bir kez daha karşı karşıya.

Ligdeki 108. randevularında misafir takım Galatasaray, derbiye 9 puanlık farkla çıkacak. 1999’dan beri Kadıköy’de şeytanın bacağını kıramayan Galatasaray’ın amacı, 4 puanı alarak play-off’ta avantaj kazanmak.

 

Ev sahibi Fenerbahçe ise maçı alıp aradaki puan farkını 6’ya indirme peşinde.

 

Galatasaray taraftarı, dört büyüklerin kendi aralarında yaptığı anlaşma gereği Kadıköy’de olamayacak.

 

17 Ocak 1909’dan beri

 

 

 

Fenerbahçe ile Galatasaray ilk olarak 17 Ocak 1909’da bir dostluk maçında karşı karşıya geldi.  Papazın Çayırında geçen mücadele 2-0 Galatasaray’ın üstünlüğüyle bitmişti.

İki takım arasındaki rekabet o günden bu yana sürüyor.

 

 

 

54 sezon, 107 karşılaşma, 245 gol

 

 

54 sezonluk lig tarihinde iki takım 107 kez aynı sahada buluştu.

 

Fenerbahçe, ezeli rakibine galibiyet sayısında 44-30 üstünlük kurdu. Ligdeki 33 maç  berabere sonuçlanırken,  lig maçlarında sarı-lacivertlilerin attığı 139 gole, sarı-kırmızılılar 106 golle karşılık verebildi.

 

 

 

En çok gol Sporel’den

 

 

 

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki 103 yıllık rekabette en fazla golü atan futbolcu, Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel.

Sporel, Galatasaray’a karşı oynadığı 42 maçta, toplam 27  gol attı.
Sporel’i, 24 golle bir başka Fenerbahçeli, Alaattin Baydar izledi.

 

 

 

Lefter 20, Metin Oktay 19 gol attı

 

 

 

Efsane futbolcu Lefter Küçükandonyadis Galatasaray’a 20 gol atarken, bir diğer efsane Metin Oktay’ın ise Fenerbahçe’ye attığı 19 golü var.

 

Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, şu an Fenerbahçe’nin teknik direktörlüğünü yapan Aykut Kocaman da 8 golle takımlarının en golcü isimleri olarak tarihe geçti.

 

 

 

ZOR YILLAR


 

 

Ezeli rakipler, rekabetin bazı dönemlerinde birbirlerine karşı galibiyet alma bakımından üstünlük kurmakta zorlandı. Galatasaray üst üste 18, Fenerbahçe ise 11 maçta galip gelemedi. Sarı-kırmızılı takım, 17 Mayıs 1942’de 3-1 kazandığı maçın ardından tam 18 maç galip gelemedi ve 19. maçta 1 Aralık 1946’da sahadan 1-0 galip ayrıldı. Sarı-lacivertliler ise 20 Kasım 1949’da 2-0 kazandığı maçın ardından üst üste 11 maç galip gelemedi ve 22 Şubat 1953’de taraftarlarına Galatasaray galibiyeti armağan edebildi.

 

 

 

İKİ TAKIMIN DA YILDIZI ÇOLAK

 

 

 

İki takımda da forma giyen Tanju Çolak’ın da 14’ü Galatasaray, 8’i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere ezeli rekabette toplam 22 golü var.

 

 

 

İKİ FORMAYI DA GİYENLER

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde, şimdiye dek birçok oyuncu futbolculuk yaşamında iki formayı da giyme şansını buldu. Geçen sezon Caner Erkin ve Kazım Kazım’ın da dahil olduğu bu listede, son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şunlar:

Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Kazım Kazım.

 

 

 

4 GOLDEN FAZLA ATAN YOK

 

Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında şimdiye dek 1 maçta bir futbolcu tarafından atılan en fazla gol, 4 olarak gerçekleşti. Galatasaraylı Celal İbrahim, Cemil Gürgen ve Metin Oktay ile Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, rakip filelere bir maçta 4’er gol atma başarısını gösterdi.

 

 

1-0’IN VAZGEÇİLMEZLİĞİ


Ezeli rakiplerin 103 yıllık geçmişinde, geride kalan 368 maçta en çok görülen sonuç 1-0 oldu. Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki maçlarda tam 69 kez 1-0’lık sonuç ortaya çıkarken, 46 kez 2-1’lik skor alındı.

 

 

MART’IN BEREKETİ

Galatasaray ile Fenerbahçe, Mart ayında 49 kez birbirleriyle karşılaşırken, Temmuz ayında ise yalnızca 10 kez maç yaptılar.

 

 

 

GALATASARAY’IN EFSANE MAÇI


 

İki takım arasındaki 103 yıllık ezeli rekabette geride kalan 368 maçta en farklı skorlu galibiyeti,

7-0’lık sonuçla Galatasaray aldı. 12 Şubat 1911’de İstanbul Ligi’nde yapılan maçı, Galatasaray 7-0 kazanmıştı.