Bu da oldu… Cam işçisi kendi evinden kovuldu

Bu da oldu… Cam işçisi kendi evinden kovuldu
1 Ocak 2016 11:09

Kristal-İş sendikasında bir dönem uzman olarak görev yapan Dr. Can Şafak, yazar Zafer Aydın ve Doç.Dr. Aziz Çelik ortak kaleme aldıkları bir metinle sendikayı eleştirdi.

 

 

 

 

Kristal İş sendikasının işten atıldığı için direnen, sonuç alamayınca açlık grevine başlayan ve sendika merkezine gelerek sendikadan testek isteyen işçileri, sendikadan kovmasının yankıları sürüyor.

 

Mersin’den sendikanın İstanbul’daki genel merkezine gelerek açlık grevine sendikada devam etmek isteyen işçileri, sendika yönetimi önceki gün binadan attırmış ve pankartlarını da kaldırtmıştı.

 

Gelişmeler üzerine çalışma yaşamı alanında bilinen ve söz konusu sendikada uzun süre uzman olarak görev yapan üç isimden ortak bir metinle ciddi bir eleştiri geldi.

 

Can Şafak, Zafer Aydın ve Aziz Çelik imzalı metinde, tarihte ilklere imza atmış Kristal İş’in ne yazık ki bir kez daha tarih yazdığı ancak bunun pek de övünülecek bir durum olmadığı anlatıldı.

 

Çevik kuvvet çağrıldı

 

Kristal-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun, bir özel güvenlik şirketini sendikaya sokarak ve Çevik Kuvvet çağırarak, Şişecam tarafından haksız yere işten çıkarıldıkları için sendika binasında açlık grevi yapan sendika üyelerini dışarı attığı hatırlatılan metinde, “Gözü paradan başka bir şey görmeyen Şişecam yöneticilerinin ekonomik kriz bahanesiyle işten attığı işçiler iki ayı aşkın bir süredir işlerine geri dönmek için mücadele veriyorlar. Mersinli cam işçileri, son çare olarak Mersin’de Paşabahçe fabrikası önünde ve İstanbul’da Kristal-İş Genel Merkezi’nde açlık grevine başlamışlardı.

Cam işçileri, bu mücadeleyi kendi başlarına, arkalarında sendikanın desteği ve gücü olmadan sürdürüyorlar. İşten atılan işçilerin kendi başına bırakılması, işçilerin sendikasız eylem yapması Kristal-İş Sendikası’nın 50 yıllık tarihinde bir ilkti.

Mersin cam işçileri, sendikanın desteğini almak için geldikleri, Kristal-iş Genel Merkezi’nden bugün polis nezaretinde dışarı atıldılar. Bu da Kristal-İş tarihine bir başka ilk olarak girdi” denildi.

 

Sözün bittiği yer

 

Sendikal yaşam açısndan sözün bittiği yere gelindiği belirtilen açıklamada, “Bunu da gördük; Şişecam’ın işten attığı işçiler sendikalarından da atıldılar. Oysa sendika işçinin evidir. Kimse işçiyi evinden atamaz. Kimse işçiye sendikasında misafir ya da işgalci muamelesi yapamaz. Kimse sendikada yönetici kimliği taşıyor diye işçiye kapıyı gösteremez. İşçiyi öz yerinden atmaya ne kimsenin hakkı var, ne de yetkisi. Bu ne sendikacılık anlayışıyla bağdaşır, ne de akıl ve vicdanla” ifadeleri yer aldı.

 

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet