Botan’da ‘teamüllere aykırı’ ölüm

Botan’da ‘teamüllere aykırı’ ölüm
26 Ağustos 2014 07:15

Siirt’teki baraj faciasında, barajın sahibi şirket, taşkından önce sirenle piknikçileri uyardıklarını açıkladı. Ancak 20 kilometrelik alanda sireni duyuracak hoparLimak’a ait barajın suyuna kapılanlardan beşinin cesedi bulundu, bir çocuk ise kayıp. Limak’tan “Yasak bölgeye girmişler” açıklaması gelirken, Valilik teamüllere göre insanların orada olmaması gerektiğini söylüyor.

 

 

AKP döneminde aldığı ihaleler ile dikkat çeken Limak Holding’in işlettiği Alkumru Barajı’ndan elektrik üretimi için bırakılan suya kapılan 15 kişiden 5’i yaşamını yitirdi. 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer’e ise ulaşılamadı. Siirt Barosu benzer ölümlerin daha önce de yaşandığını bildirirken, Valilik “barajın iki yıldır faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar vatandaşların siren seslerini duyunca uzaklaşma teamülü gösterdiğini” açıkladı. Kaynakları arasında Limak Holding’in de bulunduğu havuz medyasının, olayı internet sitelerinde verilmeye değer bir haber olarak görmediği dikkat çekti. Holding’ten yapılan açıklamada ise şöyle dendi: “Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın baraj sahasında girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış, prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen hiç istemediğimiz bu üzücü durum meydana gelmiştir”.

 

 

Siirt’in Tillo İlçesi yakınlarında Botan Çayı kenarında piknik yaparken sulara kapılan 5 kişinin ölmesi bir çocuğun ise kaybolmasının ardından savcılığın soruşturma başlattığı bildirilirken; 30 kilometrelik alana sahip Botan Vadisi’nde tehlike anında devreye giren sirenler için yeteri kadar hoparlör sisteminin olmadığı belirtildi. Baraj ve sudan kaynaklanan tehlikeleri bildirmek için sadece baraj yakın bölgeye siren sesini duyuracak ses sisteminin olduğu, geriye kalan 20 kilometrelik gibi büyük bir alanda hoparlör olmadığı ileri sürüldü.

 

 

VALİLİK: TEAMÜL BÖYLE

 

 

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

 

 

“Sirenlerin çalıştığı ve bu konuda duyumları aldığını söyleyenler de var. Herhangi bir siren sesini duymadığını söyleyen vatandaşlarımız da var. Adli ve idari soruşturma sonucunda bunlar ortaya çıkacak, şu anda bizim bir şey söylememiz doğru olmaz. Şimdi bildiğiniz gibi bu baraj yeni faaliyete geçmiş bir baraj değil, iki yıldır faaliyetlerini devam ettiriyor. İki yıldır bir teamül oluşmuş ve siren sesleriyle duyurulmuş ve vatandaşlar da o bölgeden uzaklaşmış, dünkü (pazar günkü) elim olayla ilgili de şu anda araştırma aşamasında olduğu için şu anda bir şey söylememiz uygun değildir. 6 yaralımız dün (pazar günü) hastaneye intikal etmiş. Bunların 4 tanesi taburcu olmuş 2 tanesini şimdi ziyaret ettik, durumları gayet iyi. 40’a yakın dalgıç ve arama kurtarma ekibiyle beraber çalışmalar devam ediyor, helikopterle de zaman zaman destek alınıyor.”

 

 

SİİRT BAROSU: DAHA ÖNCE DE ÖLÜMLER YAŞANDI

 

 

Siirt’in Alkumru Barajı nehir yatağında meydana gelen faciayla ilgili Siirt Barosu Başkanı Mehmet Cemal Acar yaptığı açıklamada, erozyonu arttıran, bitki ve hayvanların yok olmasına neden olan, göçe yol açan, tarım arazilerini azaltan, sera gazı salınımına neden olan barajların daha birçok olumsuzluğuyla birlikte, yapıldıktan sonra da can almaya devam ettiğini söyledi. Acar şunları kaydetti:

 

 

“Olayın mağdurlarının herhangi bir siren sesini duymadıkları, Baraj suyunun her zamankinden daha hızlı ve kontrol edilemeyecek şekilde birden yükseldiği, olay nedeniyle akarsu havzası içinde bulunan köylülerin her zamankinden farklı olarak uyarıldığı ve Şırnak İli Cizre İlçesi’nde bu seferki tahliye nedeniyle vatandaşların uyarıldığı ve buna ilişkin anonslar yapıldığı, heyetimizce tespit edilmiştir. Baraj bölgesinde daha evvel de işletmeci firmaca suyun tedbirsiz ve kontrolsüz olarak bırakılması neticesinde birçok vatandaşımız hayatını kaybetmişti.”

 

 

CHP: AÇIKÇA CİNAYETE TEŞEBBÜS

 

 

Siirt’teki baraj faciasıyla bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, insan hayatını hiçe sayan bir zihniyetin tedbirsizliği yüzünden dün Soma’da, Tuzla’da, bugün de Siirt’te canlara mal olduğunu belirterek, “Siirt’te yaşanan olayın ihmalkarlık olduğu çok açıktır. Pazar günü o bölgede yöre halkının piknik yaptığı herkesçe bilindiği halde, baraj kapakları açılmadan önce uyarı yapılmadığı ifade edilmiştir. Eğer barajı işleten şirket, kapakların açılmasından önce bölgede piknik yapan yurttaşlara uyarı yapmamışsa, bu açıkça cinayete teşebbüstür! Ayrıca uyarı yapılmış olması bile bir gerekçe olarak sunulamaz. Yurttaşları bölgeden uzaklaştıracak etkin bir uyarı/ihtar yapılmadığı son derece açıktır“ dedi.

 

 

LİMAK: YASAK BÖLGEYE GİRMİŞLER

 

 

Limak Şirketler Grubu’ndan yapılan açıklamada Botan Çayı’ndaki su yükselmesine ilişkin, “Grubumuza ait Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir” iddiasında bulunuldu. Açıklamada, Botan Çayı’nda bulunan, grup bünyesindeki Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin günlük üretimlerini TEİAŞ talimatlarına istinaden yaptıkları belirtilerek, “Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın baraj sahasında girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış, prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen hiç istemediğimiz bu üzücü durum meydana gelmiştir” ifadeleri kullanıldı.