Bonzainin arkasından 17 Aralık çıktı

Bonzainin arkasından 17 Aralık çıktı
20 Temmuz 2014 09:15

Bonzainin bu kadar yaygınlaşmasının arkasında, AKP hükümetinin 17 Aralık sonrası poliste yaptığı yer değiştirmeler olduğu belirtiliyor.

 

 

Geçtiğimiz günlerde özellikle gençler arasında yaygınlaşan ve ölümlere sebep olan bonzai adlı uyuşturucu maddesi, tartışmaları da beraberinde getirmeye devam ediyor. Kolay ulaşılır, ucuz olması ve ilkokul yakınlarına dek ulaştığı iddiaları, bazı bölgelerde aileleri ve mahalle sakinlerini sokak yürüyüşlerine sevk etmişti. Son olarak üst düzey Emniyet yetkililerinden alınan bilgilere göre, bu maddenin bu kadar kısa zamanda yaygınlaşmasının ardında 17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk iddialarının kamuoyuna ulaşmasıyla AKP hükümetinin poliste ve savcılık makamlarında yaptığı yer değiştirmeler ve görevden almalar olduğu gerçeği ortaya çıktı.

 

 

Özellikle Polis teşkilatında sayıları on binlere ulaşan yer değiştirmeler ve görevden almaların istihbarat, asayiş gibi çalışmalarda aksaklıklara sebep olduğu dolayısıyla bu boşluktan yararlanan uyuşturucu satıcılarının, elle tutulur bir iz bırakmadan okullara kadar uzanabildiği belirtildi. Çarpıcı tespitler şöyle devam etti: Narkotik ekiplerinin adeta bir istihbarat ajanı gibi çalıştığı, yer değiştirmeleri yapılırken bir ekibin uyuşturucu şebekesini çökertebilmesinin ciddi zaman aldığı gerçeğinin göz ardı edilmesi; Savcılık ve polis teşkilatı arasında 17 Aralık sonrası oluşan ihtilaftan kaynaklı, polislerin uyuşturucuyla mücadele kapsamında dahi telefon dinlemesi yapmasına izin verilmemesi; Tüm bu durumlar dolayısıyla değişim sonrası görevlendirilen polislerin tecrübesizlikleri sebebiyle istihbarat ağı oluşturma konusunda yetersiz kalması.

 

 

Üst düzey Emniyet kaynakları, bu tespitlerin doğurduğu tartışmaların halen devam ettiğini de ekleyerek, teşkilatta suların bir süre daha durulmayacağının işaretini vermiş oldu. Bir görev değişiklikleri dalgası daha beklediklerini ancak bu değişimin bu başarısız çalışmalar sebebiyle olacağını dile getiren yetkililer, gençlerin ölümüne sebep olan bu maddeyle mücadelede zayıf kalmalarının üzüntüsü içerisinde olduklarını belirtti.

 

 

Ayrıca İstanbul Emniyeti Narkotik Büro Amirliği, bonzai ile ilgili hiçbir bilginin, ikinci bir emre kadar basın ile paylaşılmayacağını duyurdu. Emniyet Basın Bürosu tarafından duyurulan bilgi verme yasağının gerekçesi ise “yoğun talep” olarak belirtildi.

 

 

Kaynak: Taraf