Bina denetimlerinde ‘ölüm’ pazarlığı: Ucuz mu olsun, pahalı mı?

Bina denetimlerinde ‘ölüm’ pazarlığı: Ucuz mu olsun, pahalı mı?
23 Şubat 2019 10:00

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şerif Barış, yapı denetim firmalarının işi ticarete döktüğünü söyledi. Bina denetimlerinin gerektiği gibi yapılmadığını belirten Barış, “Yapı denetim işleri de artık iyice sulandırıldı. Yapı denetim firmasını aradığınızda ‘ucuz mu olsun, pahalı mı olsun’ diye soranlar var” dedi. Barış olası İstanbul depremi ile ilgili de çarpıcı tespitlerde bulundu. AFAD’ın 2018 raporunu hatırlatan Profesör Barış “30 bin kişinin hayatını kaybedeceği öngörülmüş. Bu hesaplamalarda enkaz altında kalacak kişiler düşünülüyor. Bunun yangını var, panik anı var, çeşitli kazaları var… Bu rakamlar çok daha artabilir.” diye konuştu.

 

 

Uğur Enç / Sözcü

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak, riskli binaları öncelikli olarak dönüştürecek projesiyle ilgili İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, “90 günlük sürecin başladığı 20 Şubat 2019 tarihli yazımızla Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar ve ilçe belediyelerine bildirilmiştir” denildi. Bu açıklama sonrası gözler yeniden İstanbul’un mevcut yapı durumuna çevrildi.

Sözcü’ye konuşan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Kocaeli Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış, Kartal’da çöken bina sonrasında yeniden gündeme gelen yapı denetimleri ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Türkiye’nin halen depreme hazırlıklı bir ülke olmadığını ifade eden Barış, depreme dayanıklı binalar inşa edilmesi gerektiğini altını çizdi.

 
“YAPI DENETİŞ İŞLERİ İYİCE SULANDIRILDI”

 

 

Şerif Barış şu acı tespitlerde bulundu; “Yapı denetim işleri de artık iyice sulandırıldı. Yapı denetim firmasını aradığınızda ‘ucuz mu olsun, pahalı mı olsun’ diye soranlar var. Yapı denetim işine girmek de çok kolay. 10 yıllık inşaat mühendisleri bu şirketleri kurabilir dendi. Bir mühendis 10 yıl hiç çalışmasa da, iş tecrübesi olmasa da yapı denetim firması kurabiliyor ve yapı denetimi yapabiliyor. Vatandaşlar yasa ve yönetmelikleri kendi kazançlarına göre eğip bükebiliyor…”

 

 

KİMDEN HESAP SORACAKSINIZ?

 

 

“Kartal’da bir bina yıkıldı. İnsanlarımız hayatını kaybetti. Kimi bulacaksınız orada devlet olarak o canların hesabını sormak için? 17 Ağustos Marmara Depremi’nde de pek çok bina yıkıldı. Hangi bina yapan kişinin sorumluluğu oldu? Müteahhidin sorumluluğu, imza yetkisi yok. Marmara Depremi’nde pek çok devlet binası da yıkıldı. Mesela Gölcük’teki Orduevi binası tam fay hattının üzerine yapılmış. Yıkılmaması mümkün değil. Tam ortasından fay hattı geçiyor. Binayı yerle bir etti. Fayın bir metre ötesinde bile depreme dayanıklı bir bina inşa edebilirsiniz. 7.4’e, 7.8’e dayanıklı binalar inşa etmek mümkün. Ancak bunu çok da umursayan yok. Bina yapanların çoğu daha fazla kâr sağlamanın peşinde.”

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/yayinlanmayacak-bina-denetimlerinde-olum-pazarligi-ucuz-mu-olsun-pahali-mi-3624975/