Bin polis alımı için şoke eden liste iddiası

Bin polis alımı için şoke eden liste iddiası
8 Ekim 2015 11:15

1000 komiser yardımcısı almak isteyen Emniyet, duyuruyu bayram tatili haftasına denk getirdi. Müracaat edemeyenlerin itirazı üzerine süre 2 gün uzatıldı. Ancak bankalara haber verilmeyince yüzlerce polis mağdur oldu. Emniyette 1000 kişilik listenin tamamlandığı ortaya çıktı.

 

 

Polis Akademisi ve kolejini kapatan ve 8 aylık eğitimle polis amiri alımına çıkan AKP iktidarı, 1000 polis memurunu daha komiser yardımcısı yapmak için harekete geçti. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) akıl almaz bir torpil skandalına imza attı.

 

 

Gökhan ÖZDAĞ- BUGÜN GAZETESİ

 

BAŞVURUYA TATİL AYARI

 

 

EGM, 22 Eylül’de 1000 polisin komiser yardımcısı yapılacağını duyurdu. Ancak hafta sonu ve bayram tatilinin bir araya girmesiyle şartları tutan çok sayıda polis memuru başvurusunu yapamadı. İtiraz üzerine süre 2 gün uzatıldı.

Bu kez de başvuru ücretlerinin yatırılması için bankalara herhangi uzatma bilgisi verilmedi. Yaşanan bu olaydan dolayı yüzlerce polis mağdur oldu. 1000 kişilik AKP’ye yakın listenin süre bitiminde EGM’ye verildiği ileri sürüldü.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında yaklaşık 2 bin emniyet mensubu resen emekliye sevk edildi. Yüzlerce emniyet mensubu ise algı operasyonlarıyla açığa alındı.

Emniyette  başlatılan hukuksuzluklar bununla sınırlı kalmadı. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde açıklanan ‘komiser alım’ ilanında yaşandı.

EGM, resmi sitesine 9 günlük bayram tatilinden birkaç gün önce bir duyuru yayınlayarak üniversite mezunu 1000 polisin komiser yardımcısı olarak alınacağını duyurdu. Bunun üzerine şartları tutan bazı polisler ‘PolNet’ üzerinden başvuruda bulundu.

 

 

BAŞVURU YAPAMADILAR

 

 

Ancak araya bayram tatili girdiği için yüzlerce aday başvuru yapamadı. Bunun üzerine EGM’ye süreyi uzatması talebinde bulunuldu. Talebi olumlu bulan yönetim, 2 gün ek süre verileceğini açıkladı. Ancak bu kez de sürenin uzatıldığı bankalara resmi olarak bildirilmedi. Harç parası yatırmaya giden adaylar, bankadan başvuru süresinin bittiği cevabını aldı. Personelin itirazı da EGM tarafından kabul edilmedi.

 

 

LİSTE İDDİASI

 

 

Ancak komiser yardımcısı yapılacak kadar bin polisin başvurularını EGM’ye yaptığı ortaya çıktı. Bu durum emniyet teşkilatında AKP iktidarı tarafından kadrolaşma iddialarını gündeme getirdi. Komiser yardımcısı yapılacak isimlerin listesinin de daha önceden belirlendiği iddia edildi.

 

 

“BİLİNÇLİ YAPILDI”

 

 

Mağdur emniyet mensupları Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kararına tepki gösterdi. “Başvuru tarihinin bilinçli olarak bayram tatiline getirildiğini düşünüyoruz” diyen polisler, “Çünkü şartları tutan bazı arkadaşlarımız izinde olduğu için başvuruda bulunamadı. Sürenin kısa olmasından dolayı şikâyette bulunduk. Ek iki gün süre verdiler. Ancak bankalara bilgi aktarılmadı. Bizler bilinçli olarak mağdur edildiğimizi düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.

 

 

UZMAN KADRO SÜRGÜN YEDİ

 

 

İçişleri Bakanlığı ve EGM’nin, fişlediği polisleri Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği ortaya çıkmıştı. Listede, bir dönem terörle mücadele, organize suçlarla mücadele ile istihbaratta görev alan bine yakın Emniyet mensubu yer alıyordu. Bakanlıkların taşra teşkilatlandırılmasına gönderilen polisler, çiftçilere zirai konularda, orman köylüsüne ise tabiatın korunması konusunda eğitim veren uzman yardımcılığı mevkilerinde görevlendirilmişti.