Bilirkişi: Uçmaması gereken uçak, düşmemesi gereken yere düştü

Bilirkişi: Uçmaması gereken uçak, düşmemesi gereken yere düştü
21 Mart 2013 15:43

Isparta’da, 6 yıl önce 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili 18’inci duruşmaya, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor damga vurdu.

 

 

30 Kasım 2007 günü Atlasjet’in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus Havayolları’ndan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii’nde düştü. Kazada 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi.

 

 

Kazayla ilgili Atlasjet’e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte bugün 18’nci duruşma, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz sanıklardan hiçbiri katılmadı.

 

 

YENİ BİLİRKİŞİ HEYETİ RAPORU TAMAMLADI

 

Mahkeme heyetinin, daha önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde görevli öğretim üyeleri tarafından 9 ayda hazırlanan ve pilotların asli kusurlu olduğunun belirtildiği bilirkişi raporuna yapılan itirazlar üzerine tayin ettiği yeni bilirkişi heyeti, raporunu tamamladı. Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin pilotaj bölümünde görev yapan Ayhan Akbıyık ve Mustafa Kaya, aynı üniversitede öğretim görevlisi Hasan İnce, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi Prof.Dr. Hasan İşgüzar ve Türk Hava Yolları Uçuş İşletme Başkanlığı’nda görev yapan kaptan pilot Kutsal Önder tarafından yaklaşık 8 ayda hazırlanan raporda, uçağın bu kadar arıza ve eksikle uçmasına izin verilmesinin kazanın başlıca nedeni olduğu belirtildi.

 

 

 

 

O CİHAZ ÇALIŞIYOR OLSAYDI UÇAK DÜŞMEZDİ

 

Kazayı pilotlar yönünden değerlendiren bilirkişi raporda, kaza yapan uçakta CVR (kokpit ses kayıt cihazı), FDR (uçuş verileri kayıt cihazı), EGWPS (geliştirilmiş yere yakınlık uyarı cihazının) gayri faal durumda, ayrıca flapların da arıza nedeniyle çalışmaz durumda olduğunu belirtti. Raporda “Bu cihazlar ve özellikle EGWPS çalışıyor durumda olsa idi kazanın önlenmesi kesinlikle mümkün olabilecekti. Kaldı ki bu kadar bakım noksanı ve arızası bulunan uçağın başka aletlerinin de çalışıp çalışmadığı bilinmemektedir. Merhum pilotlar sadece ve sadece bakım noksanı ve arızalı olduğunu bildiği bir uçakla uçmaya zorlandıkları için olayın ve zararlı sonucun gerçekleşmesinde tali kusurludur” denildi.

 

 

 

 

18 SANIK YARGILANIYOR

 

Uçak kazası davasında Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, kaza tarihinde genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı, World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma çalışanları ve yöneticileri ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme‘ suçundan 2- 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.