Bel Fıtığı Nedir? Neden Oluşur?

Bel Fıtığı Nedir? Neden Oluşur?
24 Aralık 2020 15:20

Bel insan vücudunda, hareketlerin yapılmasında ve vücudun yükünü kalçadan bacaklara aktaran önemli bir yapıdır. Omurganın bel kısmında 5 adet omur ve disk bulunur. Bu bölge vücutta ağırlığı en çok taşıyan yerdir. Bel fıtığı, bel kısmındaki omurların arasındaki diskin yırtılması ve sinirleri sıkıştırması ile meydana gelir.

 

Bel Fıtığı Neden Oluşur ?

 

  • Uzun süre hareketsiz kalmak omurga boyunca uzanan tüm kasların zamanla zayıflamasına ve tembelleşmesine neden olur. Zayıflayan kaslar vücudun yükünü taşıyamadığı için bu yük omurlar ve disklere biner. Bunların sonucunda bel fıtığına yol açabilir.

 

  • Fazla kilo almak ve obezite disklerin baskıya uğramasına neden olur. Fazla baskılanan diskler bel fıtığına yol açabilir.

 

  • Kaslar ısınmadan yapılan ani hareketler sonucu vücudun ağırlığı ile diskler baskıya uğrar ve bu bel fıtığına yol açan nedenlerden biri olabilir.

 

  • Mesleki açıdan ağır eşya taşımak zorunda kalanlar, vücudun uzun süre titreşime maruz kalacağı mesleklerde, uzun süre hareketsiz oturma gerektiren meslekler ve uzun süre ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde bel fıtığı olma ihtimali artar.

 

  • Gebelik durumunda bireyin vücut ağırlığı öne doğru kayar ve omurlara ek yük biner. Bu durum bel fıtığına yol açabilir.

 

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?

 

Şiddetli bel ve bacak ağrısı bel fıtığının belirtilerindendir. Öksürme ve hapşırma gibi durumlarda bu tip ağrılar şiddetlenir. Ayaklarda uyuşma, yürüme zorlukları gibi problemlerde bel fıtığının habercisi olabilir. İdrar tutamama durumu da bel fıtığının belirtileri arasında yer almaktadır. Çabuk yorulma, denge kaybı, iktidarsızlık ve kas güçsüzlüğü olan durumlarda da bir doktora görünmeniz önerilir.

 

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır ?

 

Bel fıtığı tedavisi olarak cerrahi olmayan yöntemler, çekme germe yöntemi, ilaç tedavisi yöntemi ve ameliyat yöntemi gibi seçenekler mevcuttur.

 

 

Bel Fıtığı Tekrarlar Mı ?

 

Bel fıtığının tekrarlanma olasılığı çok düşüktür. Eğer ameliyat işleminden sonra verilen yönergeleri doğru bir şekilde uygularsanız bel fıtığının tekrarlanma ihtimali daha da düşecektir. Ancak bu tekrarlanma ihtimalinin kesin olduğunu göstermez.

 

 

Siz de bel fıtığı rahatsızlıklarınız için muayene olmak isterseniz tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilir, detaylı bilgi için  https://www.tamamlayicisaglik.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.