Bayram ufaldı!

Bayram ufaldı!
20 Mayıs 2012 10:56

Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık, dünkü resmi 19 Mayıs törenlerini kaleme aldı. Aşık, kutlamaların ufaldıkça ufaldığını ve protokolde yapılan yeni düzenlemeyle hedeflenenin aslında Cumhuriyetin temelindeki değerleri yıkmaya yönelik olduğunu yazdı.

 

Bayram ufaldı!

 

“Oh, aman ne güzel oldu, 19 Mayıs bayramı o militarist görüntüsünden kurtuldu, öğrenciler derslerinden olmuyor, kızların bacakları görünmüyor, bayram sivil bir ruhla kutlanıyor…”
Bazı saf yurttaşlar statlardaki kutlama yasağı sonrasında böyle düşündü kuşkusuz…

Acaba onlar dünkü manzaradan sonra hâlâ aynı fikirdeler mi?

19 Mayıs ve resmi bayramlarda il ve ilçelerde tören yapılır… Bu törene illerde vali, ilçelerde kaymakam başkanlık eder, garnizon komutanı, belediye başkanları ve diğer resmi ve sivil kuruluşlar anıta sırayla çelenk koyar, saygı duruşunda bulunulur, İstiklal Marşı söylenirdi…

Ancak iki hafta önce il ve ilçelere dağıtılan genelgeyle…
İl ve ilçelerde törenlerde sadece Gençlik ve Spor Müdürü’nün çelenk koyacağı bildirildi…

Bu şahıs il ve ilçe protokolünde arka sıralarda yer aldığı için… Daha önde yer alan vali, kaymakam, belediye başkanı gibi yetkililerin onun arkasından çelenk koyması söz konusu olmayacaktı.

Bu yüzden dün birçok yerde ikili tören yapıldı… Gençlik ve Spor Müdürü tek başına çelenk koydu… Ardından trişkadan Uzakdoğu spor gösterileri yapıldı. Tören bitti.

Belediye başkanları, parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri bir saat arayla ayrı bir tören düzenlediler. Vali, kaymakam, garnizon komutanı gibi resmi yetkililer iki törene de katılmadı. TSK temsilcileri Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ve doğum yıldönümünde hiçbir resmi törende yoktular.

Bütün bunların ne anlama geldiğini dün Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e sorduk:
- 19 Mayıs, Atatürk’e saygısızlık ve onu küçümseme gösterisine dönüştü, resmen dalga geçiyorlar, dedi…

Hedefleri Cumhuriyetin temelindeki değerler… Hâlâ anlamayan var mı?