Başköy'lü kadınlardan ÇED tepkisi

Başköy'lü kadınlardan ÇED tepkisi
27 Haziran 2013 18:31

Bursa’nın Orhaneli İlçesi’ne bağlı Başköy’de, içme sularını kirlettiğini iddia ettikleri mermer ocağı firmasının ÇED toplantısı için gelen yetkililerine tepki gösteren köylüler, aynı heyetin komşu Kadriye Köyü’ne gideceğini öğrenince traktörlere binip yola çıktı

Bursa’nın Orhaneli İlçesi’ne bağlı Başköy’de, içme sularını kirlettiğini iddia ettikleri mermer ocağı firmasının ÇED toplantısı için gelen yetkililerine tepki gösteren köylüler, aynı heyetin komşu Kadriye Köyü’ne gideceğini öğrenince traktörlere binip yola çıktı. Başköylüler, burada da firma yetkililerini düdük ve teneke çalarak protesto etti. Çoğunluğu kadınlardan oluşan grubu jandarma ekipleri güçlükle sakinleştirirken, bir kez daha köy kahvesine sığınan firma yetkilileri, toplantı yapamadan ayrılmak zorunda kaldı.

Orhaneli’ye bağlı, 350 nüfuslu Başköy’de halk, köylerinin çevresinde bulunan 2 maden ocağının içme sularını kirlettiği gerekçesiyle dava açtı, seslerini duyurmak için 1.5 yıldır birçok protesto gösterisine imza attı. Açılan dava sonucu Bursa 1. ve 2. Bölge İdare mahkemeleri, ‘kapasite dışı çalıştığı’ gerekçesiyle bu mermer ocakları hakkında, ‘yürütmeyi durdurma kararı’ verdi. Mahkeme kararına rağmen, söz konusu mermer ocaklarından birinin yöneticileri, dün saat 14.00’de, ÇED Daire Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir ekiple, Başköy’e gelerek, köylülerle konuşmak istedi.

Yaklaşık 10 kişiden oluşan heyet, ilk olarak Başköy Muhtarı Hasan Acar ile görüşmek istedi. Heyettekiler, çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 200 kişilik köy halkının tepkisiyle karşılaştı. Ellerinde ‘Suyumuza dokunma’, ‘Şişeden değil, çeşmeden iç’, ‘Dereler özgür kalacak‘, ‘Suyumuz satılık değildir’ yazılı pankartlarla karşılarına çıkan öfkeli kalabalığı görünce şaşkınlık yaşayan heyettekiler, köy meydanında bulunan kahveye sığındı. Bu sırada herhangi bir olumsuz olayın yaşanmaması için güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri, köy halkı sakinleştirmeye çalışırken, köylü kadınlar, heyeti düdük çalarak protesto etmeye devam etti. Yaklaşık 30 dakika kahvede kalan heyet daha sonra jandarma eşliğinde köyden çıktı.

KOMŞU KÖYDE DE TEPKİ

Bugün de diğer mermer ocağının yöneticilerinin, ÇED Daire Müdürlüğü’ne bağlı bir ekiple bu kez komşu Kadriye Köyü’nde ÇED toplantısı düzenleyeceğini öğrenen Başköylüler, harekete geçti. Çoğunluğu kadınlardan oluşan kalabalık, 10 kilometre uzaklıktaki komşu köye traktörlere binerek gitti. Saat 14.00’de yapılması gereken toplantıyı protesto eden Başköylü kadınlar, Kadriye Köyü’nde yaşayanların da desteğini aldı. Yaklaşık 500 kişi düdük ve teneke çalarak gelen heyete tepki gösterdi. ‘Sudan sebepler üretmeyin. Suyumuza sahip çıkın’, ‘Suyumuz için adalet istiyoruz’, ‘Suyumuza dokunma’ pankartları taşıyan köylülerin tepkisiyle bir kez daha karşılaşan heyet, çareyi yine köy meydanındaki kahveye sığınmakta buldu.

Köylüler, yanlarında taşıdıkları teneke ve pankartlarla kahvenin camına vurup, yanlarında getirdikleri kirli suyu heyete göstererek, “Suyumuz kirli. Siz hala yeni izinler alıp, ocakların çalışması için uğraş veriyorsunuz, Size yazıklar olsun” diye bağırdı.

Köye gelen ÇED heyeti, güvenlik önlemleri alan jandarma kontrolünde toplantıyı yapamadan Bursa’ya dönmek zorunda kaldı.

Köylülere destek veren Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Murat Demir, “Maden ocakları ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı alınmış. Ruhsatı iptal edilmiş bir yer için ÇED raporu alınmaz. Burada bir hukuksuzluk var. Ancak köylülerimiz bu oyunu bozdu” dedi.