Bakanlık fişlemeyi savundu

Bakanlık fişlemeyi savundu
29 Ağustos 2013 13:43

 

Davadan beraat etmesine rağmen iş bulamayan gazetecinin itirazı reddedildi.

 

 

İçişleri Bakanlığı aleyhine açılan davada mahkeme, ‘adli sicil kaydının silinmiş olmasının hüküm giymiş olma durumumu ortadan kaldırmadığı, bu nedenle de kayıtların bilgi amaçlı olarak tutulmasında hukuka aykırılık bulunmadığına’ karar verildi.

 

Diyarbakır’da 1996 yılında yerel bir televizyon kanalında, ‘Güneydoğu sorunu’ adı altında program yapan gazeteci Cüneyt Alphan hakkında, daha sonra kapatılan DGM’de, ‘Terör örgütü propagandası yapmaktan’ dava açıldı. Yargılama sonucu Alphan, yöneltilen suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle oy birliği ile beraat etti.

 

Daha sonra başta TBMM olmak üzere bir çok yere iş başvurusu yapan Alphan’ın başvuruları kabul edilmedi. Yargılandığı davada beraat etmesine rağmen hakkında tutulan adli sicil kaydı nedeniyle işe alınmadığını iddia eden gazeteci Alphan, avukatı aracılığı ile İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 16’ncı İdare Mahkemesine 2007 yılında maddi ve manevi tazminat davası açtı.

 

DANIŞTAY’DAN KARARA ONAY

 

Ankara 16’ncı İdare Mahkemesi 2009 yılında verdiği karar ile idarenin güvenlik ve istikrarı sağlayabilmek amacıyla arşiv ve güvenlik kayıtlarının tutması gerektiği, adli sicil kaydının silinmiş olmasının ‘Hüküm giymiş olma’ durumunu ortadan kaldırmadığı, bu nedenle de kayıtların bilgi amaçlı olarak tutulmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

 

Mahkeme kararında ayrıca, davacının bu kayıtlar nedeniyle herhangi bir idare tarafından işe alınmadığı iddiasını da somut bilgi ve belge ile desteklenmediğini belirtti.

 

Cüneyt Alphan’ın karara itirazı üzerine dava Danıştay’a taşındı. Danıştay 10’uncu Dairesi, Ankara 16’ncı İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın usul ve hukuka uygun olduğu, bu nedenle oy birliği ile onanmasına karar verdi.

 

Cüneyt Alphan ayrıca Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan 28 şubat davasında mağdurları arasında yer alıyor. Alphan’ın fişleme nedeniyle mağdur edildiğine dair şikayetleri yer alıyor.