Bakan Koca’ya Bilim Kurulu’ndan da tepki: Eksik sayı eksik mücadele

Bakan Koca’ya Bilim Kurulu’ndan da tepki: Eksik sayı eksik mücadele
2 Ekim 2020 12:00

Bilim Kurulu’nun turkuaz tablodaki sayıların gizlendiğinden haberi olup olmadığına yanıt Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay’dan geldi. Kuruldan tek konuşan isim Prof. Dr. Pınar Okyay’ın açıklamaları, Bilim Kurulu’nun uygulamadan habersiz olduğunu ortaya çıkardı. Prof. Okyay, “Vakanın hasta sayısı ile gizlenmesi doğru olmaz. Eğer verileri eksik verirseniz mücadeleyi de eksik yaparsınız” dedi.

 

Fotoğraf: Amerika’nın Sesi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta olarak semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz” açıklamasına ilişkin olarak, “Eğer 110 bin test yapılıyorsa pozitif olanların hepsi gösterilmiyor demektir. Sadece hastalığı artan veya semptomu olanların kayda girildiği anlamına geliyor” açıklamasına tepkiler sürüyor.

 

 

HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Prof. Dr. Pınar Okyay’ın açıklamaları, Bilim Kurulu’nun sayıların eksik açıklandığından haberi olmadığı izlenimi yarattı. Okyay, Bakan Koca’nın açıklamaları için, “Peki hangi derecede semptom gösteren kayda giriyor. Onun da demek ki bir ölçütü var. Her semptomu olan, yani sadece ateşi veya vücut kırgınlığı bulunan demek ki kayda girmiyor. Bakan’ın size açıklamasını okudum, dünkü sözlerini dinledim; anladığım bu yönde” dedi.

 

 

EKSİK SAYI EKSİK MÜCADELE

 
Okyay, “Şunu kabul edelim ki birçok ülkede benzer sorun yaşanıyor. Ekonomik kaygılarla yapıldığı açık. Ama epidemiyolojik olarak yani, salgını durdurmak, hastalığı azaltmak için sağlık bilgilerinin de sağlıklı olması gerekir. Bunun salgınla savaşta bir mantığı var. Bakan, Ankara’da ellerindeki rakamlara bakıp, tarama ekiplerinin sayısını azaltarak hastalığı baskıladıklarını söylüyor. Ama o salgınla uğraşan halk sağlığı uzmanları, enfeksiyon ve mikrobiyologlar bilmeli ki vaka sayısını salgına karşı savaşında ne yapması gerektiğini görsün. Örneğin hidroksiklorokin verilen hastalardaki etkisi takip edildi, yarattığı yan etkilere bakıldı ve verilmesinden vazgeçildi. Kaç kişiyi etkilediğine ilişkin gerçek rakamı bilmese kime ne etki yaptığına ilişkin verisi olmasa nasıl savaşacak?” diye konuştu.