Bakan Kirişci’nin saymadığı tarım teşviklerini CHP’li vekil yazılı istedi!

Bakan Kirişci’nin saymadığı tarım teşviklerini CHP’li vekil yazılı istedi!
28 Ağustos 2022 11:18

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yüksek girdi maliyetleri karşısında kendi topraklarında köleleşen üreticilerin sorunlarını anımsatarak, yurtdışından kiralanan tarım arazilerinin, çiftçilerimizi üretimden kopardığını ifade etti.

 

 

 

Yeşil, “Ülkemiz, tarımsal arazi ve ürün çeşitliliğinde önemli potansiyele sahip olmasına rağmen yanlış üretim politikaları nedeniyle doğru değerlendirilememektedir. Yurtdışından tarımsal arazi kiralamak, kendi üreticimize, çiftçimize ihanettir. Yanlış üretim politikaları bir AKP klasiği haline gelmiştir. Bir bakan düşünün, üreticiye verdiği teşvikleri bilmiyor, ‘say deseniz sayamam’ diyor. Tarım ve Orman Bakanı’na sesleniyorum: Sayın bakan; O gün sayamadığınız 65 teşviki bugün sayar mısınız?” dedi.

 

 

ÇİFTÇİ, ÜRETMESE DAHA AZ ZARAR EDECEK

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 134,96 oranında arttı. TÜİK verilerini baz alarak, çiftçinin üreterek daha çok zarar ettiğine değinen Yeşil, “Üreticilerimiz, sürekli artan tohum, gübre, mazot, ilaç, enerji fiyatlarıyla artık baş edemiyor. Çiftçimiz neredeyse üretmese daha az zarar edecek noktaya gelmiştir. Çiftçi üretirse elinde bir şey kalmıyor. AKP iktidarı devam ettiği sürece Türkiye, tarım ülkesi özelliğini yitirecek. AKP iktidarı, kendi ülkemizdeki verimli toprakları işlemesi için çiftçimize tarımsal destek vereceğine, başka ülkelerden tarım arazileri kiralayarak ülkemizi dışa bağımlı hale getiriyor. Böyle olur AKP’nin tarım politikası!” dedi.

 

 

“SAYIN BAKANA KOLAYLIK OLSUN, BELKİ YAZARAK DAHA KOLAY OLUR”

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, Bursa Karacabey’de yapılan “Güvenilir Ürün Platformu” toplantısındaki konuşmasını anımsatan CHP’li Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Bakan, Güvenilir Ürün Platformu toplantısında bir konuşma yapıyor. Konuşmasında iktidarın tarımsal teşvikler verdiğinden bahsediyor. Bahsederken de ‘65 civarında teşvik veriyoruz. Say deseniz sayamam’ diyor. Sayın Bakan, üzülmesin, müsterih olsun. Çiftçiye sorsak o da sayamaz çünkü öyle bir teşvik yok. Ama yine de Sayın Bakanın belki o gün 65’i birden aklına gelmemiştir, eksik de saymak istememiştir diye iyi niyetli düşündük, kendisine kolaylık olsun diye soru önergesi yoluyla saymasını istedik. O gün sayamadığı 65 teşviki belki yazılı olarak sayar.”

 

 

YEŞİL, TARIM VE ORMAN BAKANINA SORDU

 

 

Yeşil’in Bakan Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ise şöyle:

 

 

· Bakanlığınız sürekli artan tarımsal girdi fiyatlarının düşürülmesi konusunda bir eylem planı var mıdır? Varsa eğer yapılan çalışmalar nelerdir? Bakanlığınız tarımsal üretimi destekleme kapsamında 2015-2022 yıllarında kaç projeye destek vermiştir? Bu projeler nelerdir yıllara göre dağılımı nedir?

· Bakanlığınız tarafından üreticiye verilecek desteklerin geç açıklanmasının sebebi nedir? Üreticiye yapılacak destekler neye göre belirlenmektedir?

· Bakanlığınızın gıda krizine karşı aldığı önlemler var mıdır? Varsa eğer bu önlemler nelerdir?

· Bakanlığınız tarafından hangi ülkelerde tarımsal arazi kiralanmıştır? Kiralanan ülkelerde hangi tarımsal ürünler üretilecektir?

· Ülkemizde ekin ekilmeyen tarım arazileri varken neden yurtdışından tarımsal arazi kiralanmıştır? Bu tarım politikasının amacı nedir?

· Ülkemizde tarımda değerlendirilmeyen, atıl durumda bulunan tarımsal arazilerin illere göre dağılımı nedir?

· Bursa Karacabey’de yapılan “Güvenilir Ürün Platformu” toplantısında yaptığınız konuşmada tarımsal teşviklerden bahsetmiş, “65 civarında teşvik veriyoruz. Say deseniz sayamam” demiştiniz. O gün sayamadığınız 65 teşviki bugün sayar mısınız?