Bakan Çağlayan'dan Ab'ye 'Gangnam Style'li Vize Göndermesi

Bakan Çağlayan'dan Ab'ye 'Gangnam Style'li Vize Göndermesi
27 Şubat 2013 16:41

Unicera Uluslararası Seramik Banyo ve Mutfak Fuarı Tüyap Fuar Merkezinde başladı.

 

 

Fuarın açılışına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “(AB’ye vize göndermesi) Sizlere vize engeli varken bir Brezilyalı’ya, bir Kanadalı’ya, Koreli’ye, Japon’a yok. Soruyorum dünya haritasında bir değişme mi oldu? Japonya, Kore ne zamandan beri AB üyesi oldu? Bu soruyu sorunca, bize cevap veremiyorlar. Bize söylenen şey şu. Schengen diyorlar. Hani bu Gangnam Style var ya. Bu da Schengen style. Hepsi bu şekle girmiş”dedi.

 

‘DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE BU KADAR BÜYÜK HOVARDALIK YOKTUR’

 

Fuarın açılışı öncesi bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Gelmiş olduğumuz seviye son derece önemli. Seramik sektöründe dünya üretiminin yüzde 3.2′ sini yapıyoruz. Avrupa’nın yüzde 11′ ini üretiyoruz. Türkiye’nin bu sektörde gelmiş olduğu seviye son derece önemli. Dünyanın 6. Avroupa’nın 3. büyük seramik karo üreticisiyiz. Avrupa’da dünya devi olmuş olan İtalya ve İspanya var. İnanıyorum ki onları da geçeceğiz. 102 milyon tonla vitrifiye sektöründeki ihracatta Avrupa’nın en çok ihracat yapan ülkesiyiz. Sektörde 172 ülkeye ihracat yapılan bir ortamda sektörün bilhassa katma değer, yüksek teknoloji ve tasarım konusunda kat etmesi gereken bir mesafe var” dedi.

 

 

 

 

Enerji konusunun sektörüm en önemli girdisi olduğnu söyleyen Bakan Çağlayan, “Enerji konusu sektörün en önemlisi girdisi. Bilhassa enerji konusundaki maliyetleri azaltmak konusunda devrim mahiyetinde şeyler yaptık. Nükleere karı çıkanlara hitsap etmek için bunları söylüyorum. Türkiye’nin enerjisinin pahalı olmasının temel problemi enerjide göbeğinin dışarıya bağlı olmasıdır. 236. 5 milyar dolar toplam ithalatta ülkemin 60.1 milyar dolar enerji ithalatı yaptığını söylüyorum. Bu petrolve doğalgaz fiyatalarının artışına bağlı olarak da her yıl artarak devam ediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar büyük hovardalık yoktur. Doğalgazı olmadığı halde elektrik üretiminden doğalgazı fazla yoğunlukta olan hiçbir ülke gözteremezsin bana. Ama bizim ülkemiz geçmişte bir enerji stratejisi olmadığı için bu sıkıntıları yaşıyor” diye konuştu.

 

‘EXİMBANK’IN TEMELDE YAPISININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR ‘

 

 

Eximbank’ın çalışma sisteminin doğru bulmadığını belirten Çağlayan, “Ben Eximbank’ın çalışma sistemini doğru bulmuyorum. Evet Eximbank son derece önemli çalışmalar yapıyor. Son 1 – 2 yıldır daha spesifik daha sektör ayaklı çalışmaya başladı. Yıllarca ben de dışarıdan makineyi ithal etmiş bir arkadaşınızım . Birçok sektörün bir çok yatırımcı ucuz ve uzun süreli satıcı kredilerinden dolayı makine alıyor dışarıdan.” diye konuştu.

 

‘BDDK’NIN YÜKSEK FAİZE BİR SİBOP AYARI YAPMASI GEREKİYOR ‘

 

 

 

Konuşmasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ( BDDK ) da seslenen Bakan Zafer Çağlayan, “Burada sadece Merkez Bankası değil, BDDK’ya da çağrı yapıyorum. BDDK’nın da mutlak suretle bankalardaki yüksek faize mutlaka bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Bir ayar çekmesi gerekiyor. Sibop ayarı yapması gerekiyor. Bu olacak ki daha ucuz finansman imkanlarına kavuşacaksınız. Sizlere ihracat kredsini normalde bankalarımızın vermesi gerekiyor. Normalde böyle bir sistemin olması gerekiyor. Eximbank buna sadece aracılık ve sigortacılık yapacak. Ümit ediyorum ki bu konuda da önemli mesafeler katedeceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

‘HANİ BU GANGNAM STYLE VAR YA. BU DA SCHENGEN STYLE ‘

 

 

AB’nin vize uygulamasını da eleştiren Çağlayan, “AB’nin bilhassa size yapmış olduğu vize engeli ticarette bir haksız rekabet unsurudur. Bir insan hakları ihlalidir. Etik olmayan bir davranıştır. AB’ nin ne kadar çifte yüzlü olduğunu her yerde ifade ediyorum. Bugün Türkiye 17 yıldır Gümrük Birliği yapmış bir ülke. Çeşitli engellerle engellenen bir ülke. Sizlere vize engeli varken bir Brezilyalı’ya bir Kanadalı’ya Koreli’ye Japona yok. Soruyorum dünya haritasında bir değişme mi oldu ? Japonya Kore ne zamandan beri AB üyesi oldu ? Bu soruyu sorunca, bize cevap veremiyorlar. Bize söylenen şey şu. Schengen diyorlar. Hani bu Gangnam Style var ya. Bu da Schengen style. Hepsi bu şekle girmiş. Vize engelini hepsi getirip topu bu merkeze koymaya çalışıyor” dedi.