AYM’nin talebi yargı paketine konulmadı!

AYM’nin talebi yargı paketine konulmadı!
18 Şubat 2024 09:15

Şubat sonuna kadar TBMM’den geçmesi beklenen teklifte, AYM’nin talebi dikkate alınmadı, ‘örgüte adına işlenen suç’ kavramına açıklık getirilmedi.

 

Fotoğraf: anayasa.gov.tr

 

AKP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu 8. yargı paketine göre, kadınlara, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla soyadı değişikliği yaparak sadece evlilik öncesindeki soyadını kullanma hakkı tanınacak. Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre TCK’da yer alan adli para cezasında bir gün karşılığı en az 20, en fazla 100 lira olan miktar 100- 500 olacak. Hapis cezası bir ay bile olsa yüzde 40 oranındaki süresi cezaevinde geçecek. İstinaf ve temyiz yoluna başvuru süreleri de iki hafta olarak belirlenecek. Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan tazminat komisyonuna da yeni görevler verildi. Manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi yerine bu komisyona iletilecek.

 

 

ÖRGÜT ADINA SUÇLAR

 

 

Teklifte, TCK’nın 220/6. maddesi “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan, 6 yıla kadar hapisle cezalandırılır. Suçun niteliğine göre ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır’ şeklinde yeniden düzenlendi. Ancak ‘örgüt adına işlenen suç’ kavramına açıklık getirilmedi. Anayasa Mahkemesi (AYM), 26 Eylül 2023’de bu maddeyi iptal etmişti. İptal kararında, ‘örgüt adına’ kavramının belirsizliği nedeniyle, geniş yorumlandığında temel hak ve özgürlükler üzerinde güçlü bir caydırıcı etki yarattığı vurgulanmıştı. Ayrıca, kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarını önlemediği, kanunilik şartını taşımadığı belirtilmişti. Teklifle, TCK’nın 314. maddesine yeni fıkra eklendi ve ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılır’ hükmü getirildi. Böylece, silahlı örgüte üye olanlarla, örgüt adına suç işleyenlere verilecek ceza aynı oldu.