Atatürk döneminde de başkanlık vardı

Atatürk döneminde de başkanlık vardı
16 Şubat 2013 21:28

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Konya Baro Başkanlığı tarafından, Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Yeni Anayasa ve Hükümet Sistemleri’ konulu panele katıldı.

Panelde Başkanlık ve hükümetlerin sisteminden bahseden Bozdağ, Atatürk, döneminde de fiilen başkanlık sisteminin uygulandığını söyledi.

 

‘BAHÇELİ, 9 IŞIK KİTABINI DAHA İYİ OKUSUN’
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlık sisteminin ‘ihanet, bölücülük ve memleketi satmak olduğu’ yönünde iftiralarda bulunduğunu öne süren Bozdağ, MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in ‘9 Işık’ adlı kitabında başkanlık sisteminden söz edildiğini belirtti. Devlet Bahçeli’ye 9 Işık adlı kitabı daha iyi okumasını tavsiye eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
”Merhum Alparslan Türkeş’in 9 Işık isimli kitabında ;’Bu cümleden olmak üzere parlamenter hükümet sistemi yerine başkanlık sistemini getireceğiz. Bu sistemde Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık yetkileri bir tek şahısta toplanacak. Temelinde otoriter, güven disiplini olan hükümet doğacaktır. Milliyetçi Hareket, tek başkan, tek meclis sistemi savunur. Çağımız kuvvetli ve adil icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde, kuvvetli, adil, hızlı ve acil icra sistemini uygulamıştır. Kuvvetli adil ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanması ile mümkündür. Bunun için tarih ve töremizi uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. İcrayı Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız.’


 
Daha uzun. Bu konunun, ne kadar önemli ve gerekli olgununu anlatıyor ve bu konuya ilişkin değerlendirmelerini ortaya koyuyor. Ama bugün baktığımızda başka şeyler söyleniyor. Tabii düne göre konuşmak başka şey, gerçeklere göre konuşmak ayrı şey. Demek ki 9 Işık’tan yeteri kadar ışık alamamış sayın Bahçeli. Bir kez daha burayı okumasını tavsiye ediyorum.”
 

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE CHP DE İKTİDAR OLABİLİR
 
Türkiye’de başkanlık sistemine karşı olanların, iktidar yüzü göremeyecekleri için karşı olduklarını öne süren Bozdağ, yüzde 50 alma kaygısı olan marjinal ve ideolojik grupların buna karşı olduğunu söyledi.
 
CHP’nin parlamenter sistemde tek başına iktidar yüzü göremediğini, bundan sonra da göremeyeceğini ifade eden Bozdağ, şunları söyledi:
 
”Ama başkanlık sistemi olursa ihtimali var. Eğer başkanlık sistemine Türkiye geçerse, Türkiye doğal olarak iki partili bir yapıya oturuyor. Örneğin sağdan başkan seçildi. Bir sonraki seçimde sağdan seçti halk, bir daha seçti başarısız. Hep başarısız insanlar geldiği zaman sağdan seçmez. O zaman der ki, ‘Siz yapamıyorsunuz. durun bakayım kenarda.’ Soldan da bir başkan adayına başkanlık yetkisini verilebilir.

CHP’nin siyasi vizyonunu ortaya koyanlar bir kez daha okumalılar. CHP’nin parlamenter sistemde yürütme yetkisini kullanma imkanı bulmasıyla, başkanlık sisteminde bulması arasındaki ihtimal hesaplarını yaparlarsa, başkanlık sisteminde 5-10 sene bulamayabilirler ama ondan sonra bulma ihtimalleri var. Ama bu sistemde bulma ihtimalleri çok zor. Yani arada derede bulabilirler. Konjonktürde bulabilirler, yedekte bulabilirler, koalisyonda bulabilirler. Ama tek başına çok zor.”