'At eti yoksullara dağıtılsın' önerisine tepki

'At eti yoksullara dağıtılsın' önerisine tepki
25 Şubat 2013 10:05

Almanya’da at eti bulunduğu tespit edildikten sonra piyasadan çekilen gıda ürünlerinin yoksullara dağıtılması önerildi.

 

 

 

 

Boyutları giderek genişleyen Almanya ve Avrupa Birliği’ndeki skandalın yankıları sürerken içinde at eti olduğu tespit edildikten sonra piyasadan çekilen gıda ürünlerinin ne olacağı tartışılmaya başlandı.  Alman politikacılardan Hrıstiyan Demokrat Birlik üyesi Hartwig Fischer,  piyasadan çekilen gıda ürünlerinin imha edilmemesini isterken bunların yoksullara dağıtılması için yardım dağıtan kuruluşlara verilmesini önerdi.

 

 

 

 

 

 

Deutsche Welle, önerinin, kısa sürede tepkilere yol açtığını aktardı. Öneri yardım örgütlerinin yanı sıra Tüketiciyi Koruma Bakanlığı tarafından kabul edilmedi. Bakanlık, piyasadan çekilen ürünlerin başkalarına dağıtılmasının hiçbir biçimde mümkün olmadığını bildirirken, üretici ve dağıtımcıların ürünün kökenini tam olarak deklare edemediği durumlarda ürünün dağıtımının hukuken imkansız olduğunu açıkladı.

 

 

 

 

 

 

Öneri, yardım örgütlerinin de tepkisine neden oldu. Alman Piskoposlar Konferansı Başkanı Matthias Koop, öneriyi ihtiyaç sahibi kişilere yapılmış bir saygısızlık olarak gördüğünü açıkladı. Öneriyi insanlık onurunu zedeleyici bir tutum olarak değerlendiren yardım kuruluşları bunun sağlık açısından da riskli olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, söz konusu ürünlerin yanlış etiketlendiğine ve bu nedenle kullanılan etin sağlığa uygun olup olmadığının denetlenmemiş olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

 

 

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin tüketiciyi koruma bakanları bugün Brüksel’de bir araya gelerek skandalla birlikte ortaya çıkan sorunları ele alacak, gıda ürünlerinin daha ayrıntılı etiketlenmesi konusundaki görüşlerini iletecek.