Hamzaçebi: Bunun anlamı kuvvetler ayrılığına, demokrasiye elveda demektir

Hamzaçebi: Bunun anlamı kuvvetler ayrılığına, demokrasiye elveda demektir
7 Şubat 2013 11:14

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının, görevleri ile ilgili suçlardan dolayı Anayasa Mahkemesi’nde yargılanabileceği konusunun, yasal düzenleme yapılarak açıklığa kavuşturulabileceğini belirtti.

Hamzaçebi, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuksuz yargılanabileceğine ilişkin beyanlarda bulunduğunu, ancak bunun yalnızca kanaat ifadesinden ibaret olduğunu söyledi.

 

 

2011 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile aslında genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının, görevleri ile ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğine dikkati çeken Hamzaçebi, ancak yargının, bu düzenlemeyi farklı yorumladığını ifade etti. Hamzaçebi, ‘Madem yargı farklı yorum yapıyor, o halde genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının, görevleri ile ilgili suçlardan dolayı Anayasa Mahkemesi’nde yargılanabileceği konusunu, yasal düzenleme yaparak açıklığa kavuşturalım” dedi.
 

 

 

AKP’nin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu yargı ile ilgili önerilerini değerlendiren Hamzaçebi, söz konusu önerilerin, yüksek mahkeme üyelerinin atanmasını siyasi gücün kontrolü altına aldığını savundu. Hamzaçebi, ”AKP’nin bu önerileri, kuvvetler ayrılığı ilkesine tahammüllerinin olmadığının göstergesidir. Bu önerilerin anlamı, demokrasi ve kuvvetler ayrılığına elveda anlamına geliyor” diye konuştu

 

 

 

BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN BAŞBUĞ İLE İLGİLİ SÖZLERİ



Başbakan Erdoğan’ın eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili açıklamaları ve “Deniz Kuvvetleri’nde gemileri kullanacak amiral kalmadı” sözlerini değerlendiren Hamzaçebi, “CHP bu davaları başından beri ‘hukukun üstünlüğü, adil yargılama ilkesi gibi kavramları bir kenara atarak yürüyen davalar’ olarak gördü.

 

“YASA DEĞİŞİKLİĞİNİ GELİN HEP BERABER BİRLİKTE YAPALIM”

Hamzaçebi, Önerim şudur: ”Genelkurmay Başkanları ile Kuvvet Komutanlarının yargılama yerinin Anayasa Mahkemesi olduğunu açık bir şekilde ortaya koyacak bir Anayasa değişikliğini veya yasa değişikliğini gelin hep beraber birlikte yapalım” dedi.

 

“BUNUN ANLAMI KUVVETLER AYRILIĞINA, DEMOKRASİYE ELVEDA DEMEKTİR”

AKP’nin dün TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na, yüksek yargıya ilişkin görüşünü ifade eden madde taslaklarını sunduğunu belirten Hamzaçebi, ” 12 Eylül 2011 referandumuna gidilirken Başbakan 26 maddelik anayasa değişikliğinin özünü oluşturan yüksek yargıya ilişkin düzenlemeleri hukukun üstünlüğü, daha demokratik temsil, kuvvetler ayrılığı, bağımsız yargı gibi kulağa hoş gelen kavramlar çerçevesinde anlatmıştı.”

 

 

 

“BU PROJE ANAYASAYI ORTADAN KALDIRMA PROJESİDİR”

Hamzaçebi, “1789 Fransız insan ve yurttaş hakları bildirgesinde ‘hakların güvence altında olmadığı, kuvvetler ayrılığının olmadığı ülkelerde anayasa yoktur’ ilkesi yer alıyor.”

 

HÜSEYİN ÇELİK’İN ABD BÜYÜKELÇİSİ’NE YÖNELİK SİZLERİ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in ABD Büyükelçisi’ne yönelik sözlerini değerlendiren Hamzaçebi, “ABD büyükelçisi daha önce hükümetin uygulamalarına yönelik olarak hükümeti destekleyici mahiyette açıklamalar yapıyordu.”

 

 

“İÇİŞLERİ BAKANI’NI HASSASİYET GÖSTERMEYE DAVET EDİYORUM”

Hamzaçebi, “Milletvekillerinin, siyasetçilerin sözleri, uygulamaları, politikaları nedeniyle herkese karşı, halka karşı, topluma karşı sorumluluğu var.”