‘Aşısızlar hâlâ ölüm riski ile karşı karşıya’

‘Aşısızlar hâlâ ölüm riski ile karşı karşıya’
9 Temmuz 2022 08:39

Prof. Dr. Gül Ergör, korona virüsünün 3 doz aşılı ve 65 yaşından gençlerde hafif ve orta düzeyde seyrettiğini ancak aşısızların hâlâ ölüm riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

 

 

Sağlık Bakanlığı’nın korona virüsü salgınında açıkladığı resmi verilere göre 20 Haziran – 26 Haziran arası 26 bin 635 olan yeni vaka sayısı 27 Haziran – 3 Temmuz haftasında 57 bin 113’e yükseldi. Önümüzdeki bayram tatilinde de hareketliliğin artacak olması vakaların daha da artmasına neden olabilecekken uzmanlar önlem alınması çağrısında bulunuyor.

Gazete Duvar’dan Namık Alkan’ın haberine göre Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör, hastalığın 3 doz aşılı ve 65 yaşından gençlerde hafif ve orta düzeyde seyrettiğini ancak aşısızların hâlâ ölüm riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. DEÜ Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Sayıner de enfeksiyon sayısında ciddi artış olduğunu ve BA.5 varyantının (Omicron alt tipi) aşı ve geçirilmiş enfeksiyon ile kazanılmış bağışıklıktan kaçabildiğini kaydetti.

 

 

VAKA SAYILARI ARTIYOR

 
Prof. Dr. Gül Ergör, günlük vaka sayısının binin altına indiği dönemde (30 Mayıs) pandemi ile mücadeledeki en önemli araçlardan maske zorunluluğunun önce kapalı alanlarda ardından toplu taşımalarda kaldırıldığını hatırlattı. Halkın zorlu bir süreç sonrası benimsediği maske ve mesafe önlemlerinin bu kadar hızlı ve tamamen kaldırılmasının vakaların tekrar yükselişe geçeceği kaygısını yaşattığını belirten Prof. Dr. Ergör, “Bakanlığın salgının artık etkisiz hale geldiği izlenimi test yaptırmayı da azaltmıştır. Bunun da sonucu olarak mayıs ve hazirandaki azalışa rağmen önlemlerin tamamen kalkması nedeniyle ülkemizde son 4 haftada yeniden vaka sayılarında hızlı bir artış görülmektedir” dedi.

Son 2 haftaya bakıldığında ise sayıların her hafta 2 kattan fazla arttığının görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Ergör, “Haftalık ölüm sayılarına bakıldığında ise önceki dalgalarda olduğu gibi vaka sayılarındaki artışı takip eden 2 haftanın sonunda ölüm sayılarında da artış başlamıştır. Önümüzdeki bayram tatilinde toplumda hareketlilik artacak uçak ve otobüs yolculukları ve ailelerin birbirleriyle yakın temasta olması sonucu vaka artışı daha da hızlanacaktır” diye konuştu.

 

 

Prof. Dr. Ergör, şunları söyledi:

 

 

“Hastalık 3 doz aşılı ve 65 yaşından gençlerde hafif ve orta düzeyde seyretmektedir ancak aşısızlar hâlâ ölüm riski ile karşı karşıyadır. Toplam nüfus içinde 3.doz aşı uygulanan nüfus oranı ise yüzde 32,8 ile hâlâ yetersiz düzeydedir. Tüm bu veriler sonbaharda yaşanması beklenen pike hazırlıksız olarak yaklaştığımızı göstermektedir. Sürveyansın eksiksiz olarak devam etmesi, vaka tanı, takip ve izolasyonunun özenle yapılması ayrıca özellikle kapalı alanlarda maske kullanılması önlemlerin alınması hayati önem taşımaktadır.”

 

 

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER:

 
Prof. Dr. Ergör, sonbahara girmeden alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

-Semptomu olanların test yaptırması ve izole olması (işe okula gitmemek, maske ile çevredekilerden uzak kalmak) konusunda uyarılar
-Yaşlı ve yüksek riskli gruplarda eksik aşıların tamamlanması
-Hızlı testin ülkemizde kullanıma girmesi (okullar, işyerleri, ASM’ler)
-5-12 yaş çocukların aşılanması
-Yeni suşlara göre hazırlanacak yeni aşıların temin edilmesi.

 

 

‘ENFEKSİYON SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ VAR’

 

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Sayıner de enfeksiyon sayısında ciddi bir artış gözlendiğini kaydetti. Hastaneye yatış ve ölümleri arttırmaz ise önlemler konusunda ek bir önlem olmayacağını sandığını belirten Prof. Dr. Sayıner, “Turizm sezonunda olmamız da etkiliyor. Toplumu bilgilendirmek, açık havada sorun olmadığını, ancak kapalı mekânlarda mutlaka maske gerektiğini hatırlatmak uygun olur. Avrupa’da da artışlar var. Diğer ülkelerde belirgin önlemler gelmez ise bizde de ek önlem alınmaz” dedi.

BA.5 varyantının (Omicron alt tipi) aşı ve geçirilmiş enfeksiyon ile kazanılmış bağışıklıktan kaçabildiğini kaydeden Prof. Dr. Sayıner, ancak ağır enfeksiyonun genellikle gelişmediğini söyledi. Prof. Dr. Sayıner, çalışmaları devam ettiğini ve yıl sonuna doğru yeni varyantlara daha etkili aşıların gelebileceğini belirtti.