Annan görevi bırakıyor

Annan görevi bırakıyor
2 Ağustos 2012 20:15

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, 31 Ağustos’ta görevini bırakıyor.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile Annan’ın yerine yeni bir isim belirlemek için istişarelere başladıklarını ifade etti. Ban, “İnkar edilemez yetenekleri ve prestijini, en zor ve muhtemelen teşekküre değer görülmeyecek görevler için diğerkamca ortaya koyan Kofi Annan, en büyük takdiri hak ediyor” yorumunu yaptı.
 
İLK TEPKİ RUSYA’DAN: ÜZÜLDÜK
 
Karara ilk tepki, Rusya’dan geldi. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Annan’ın görevi bırakmaya karar vermesinden üzüntü duyduklarını söyledi.
 
Annan’ın çabalarını çok güçlü şekilde desteklediklerini vurgulayan Churkin, “Bir ay daha görevi başında. Umarım bu kadar zor şartlar altında bu ay mümkün olduğunca etkin kullanılır” diye konuştu.
 
BEYAZ SARAY, OLAYI ESED’E BAĞLADI
 
Amerikan hükümeti, Annan’ın istifa kararını, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in ateşkes planına bağlı kalma sözünü tutmadığının göstergesi olarak değerlendirdi.
 
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Washington’un ‘Esed gitmeli’ görüşünde bir değişiklik olmadığını ifade edildi. Açıklamada ayrıca Suriye krizine daha fazla silahın dahil olmasının barışçıl çözüme katkı sağlamayacağı kaydedildi.
 
ANNAN’IN BM KARNESİ PARLAK OLMADI
 
1996’da Boutros Boutros-Ghali’den sonra Birleşmiş Milletler’in yedinci Genel Sekreteri olarak seçilen Annan, 2001 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. 10 yıllık hizmetten sonra 1 Ocak 2007’de görevini, Güney Koreli Ban Ki-Moon’a devreden Annan’ın BM kariyeri çok da parlak değil.
 
* 1993 yılında Ruanda’da 1 milyonu aşkın insanın ölümüyle sonuçlanan Ruanda soykırımına etki etmedi. Annan, Barış Gücü komutanı Romeo Dallaire’nın, soykırımı önlemek için önerdiği bütün talepleri reddetmiş; bunun Birleşmiş Milletler’i ilgilendirmediğini açıklamıştı. Verdiği kararlar, Huti’lerin soykırımı sürdürmesini kolaylaştırmış ve Tutsi’lerden öldürülenlerin sayısı dramatik boyutlara ulaşmıştı.
 
* 1995 yılı Temmuz’unda Srebrenica katliamında 8 binin üzerinde Müslüman Boşnak’ın ölümünü engellemekte etkisiz kaldı.
 
* Kıbrıs için önerdiği plan, Kıbrıs Türkleri tarafının referandumda kabul etmesine rağmen Kıbrıs Rumlarının hayır demesi üzerine rafa kalktı ve Kıbrıs’ta çözüm de tekrar gündeme gelmedi.
 
* Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği temsilcisi olarak Suriye’de yaşanan olaylarda Beşşar Esed’e sunduğu planlar Esed tarafından sürekli sürüncemede bırakılırken hiçbir yaptırım uygulanamadı.