Anayasa'dan Türk sözcüğünün kalkması sakıncalı

Anayasa'dan Türk sözcüğünün kalkması sakıncalı
4 Şubat 2013 00:11

CHP eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, yapılacak değişiklikle Anayasadan ‘Türk’ sözcüğünün çıkarılacak gibi göründüğünü belirterek, “Bu çok sakıncalı olur. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyoruz. Milleti kaldırırsanız farklı egemenlik taleplerinin önünü açarsınız” dedi.

 

Deniz Baykal, Antalya’nın Finike İlçesi’nde çeşitli ziyaretlerde bulundu. Belde ve ilçe merkezinde vatandaşlarla sohbet eden Baykal, CHP Antalya milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut ile birlikte girdiği ilçe merkezindeki bir kahvehanede vatandaşlarla sohbet etti, ülke gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
 

AK Parti’nin ülkeyi yanlış politikalarla yönettiğini söyleyen Baykal, vatandaşların bundan zarar gördüğünü, ancak bu duruma kimsenin ses çıkarmadığını kaydetti. Özellikle başkanlık rejiminin tehlikelerine dikkati çeken Baykal, şunları söyledi:
 
“Anayasada muhtemelen başka bir olay daha var. Anayasadan ‘Türk Milleti’ lafı çıkarılacak gibi gözüküyor. Yeni Anayasa’ya yansıyacak bu anlayış. Bu çok sakıncalı olur. Buna karşı da hazırlıklı olun. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyoruz. Milleti kaldırırsanız farklı egemenlik taleplerinin önünü açarsınız.”


 

Ülkedeki basının, üniversitelerin, askeriyenin, yargının susturulduğu görüşünü savunan Deniz Baykal, “Son dönemde yargı büyük darbe yedi. Basının özgürlükleri kısıtlandı. Kimse konuşamaz hale geldi. Türkiye’de, memleketin en saygın insanları uydurma delil ve bahanelerle tutuklanıyor” diye konuştu.
 
NE BAŞBAKAN NE BAKANLAR KURULU KALACAK

 
Önümüzdeki dönemin ülke siyasetinde büyük bir hareketlenme olacağını vurgulayan Baykal, şöyle devam etti:
 
“Belediye ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliği gibi konular önümüze gelecek. Ülkemizin önünde Anayasa değişikliği gibi hayati bir konu var. Burada başkanlık sistemi gündeme gelecek. Eğer gerçekleşirse Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin konumu değişecek. Yetki tek bir kişiye verilecek. Ne Başbakan ne de Bakanlar Kurulu kalacak. Yetki Başkanda olacak.”


 
DUR DEMENİN ZAMANI GELDİ

 
İktidar partisine ‘dur’ demenin zamanının geldiğine değinen Deniz Baykal, vatandaşların, ülke sorunlarına duyarlı olması gerektiğine işaret ederek, “Bu defa bu gidişata attığınız oylarla ‘dur’ demeniz gerekiyor. Bu ülkede memurların, işçilerin, köylülerin, çiftçilerin, esnafın her meslek grubunun kendine göre haklı nedenleri var. Bu nedenle toplumda sıkıntısı olanları harekete geçirmek gerekiyor” görüşünü dile getirdi.
 
CHP BÜTÇESİNE YARDIM EDELİM

 
Sohbet esnasında bir vatandaş, iktidara karşı muhalefetin zayıf kaldığını, gerekirse vatandaşların CHP’nin bütçesine yardımda bulunması gerektiğini savundu. Baykal bu sözler üzerine, en büyük gücün ‘oy’ olduğunu anımsatarak, “Güç çok önemli. Partinize kazandıracağınız her oy güç, aynı zamanda para ve kudret demektir. Bir oyun en doğru yere kullandırılmasını sağlamak, partinize vereceğiniz en büyük güçtür” yanıtını verdi.
 
ANAYASA’YA BAKMAK LAZIM
 
Deniz Baykal, Finike’nin ardından geçtiği Demre İlçesi’nde de çeşitli ziyaretlerde bulundu ve vatandaşlarla sohbet etti. Baykal, bir gazetecinin bugün gazetelerde yer alan CHP’deki ırkçılık tartışmasının partiyi uçuruma götüreceği sözlerini hatırlatması üzerine, “Bu tartışmaların bir anlamı yok. Partimizin bu tartışmalara girmesini gerektiren bir neden yok. Partinin programı, ilkeleri ortada. Önümüzde yeni bir dönem var ona bakmak lazım. Yeni anayasa geliyor, anayasayı konuşmak lazım” diye konuştu.
 
UZLAŞMAYI BİR TARAFA BIRAKTI

 
Deniz Baykal, CHP’nin yeni anayasa konusuna odaklanması gerektiğine işaret etti. Yeni anayasanın birçok yenilik getireceğini anlatan Baykal, şöyle devam etti:
 
“Anayasa uzlaşmayla yapılır. Bütün siyasi anlayışların ortaklaşa sahip çıkabilecekleri bir anlayışla yapılmalıdır. Toplumun tüm kesimlerinin desteğiyle, katkısıyla yapılmalıdır. Sayın Başbakan’ın kafasında bir takvim var. Tüm toplum kesimlerinin destek verdiği bir anayasa yapılmasından yana değil, kendi kafasındaki belli bir hedefe ulaşmayı amaçlıyor. Uzlaşmayla yapılan anayasa çalışmasını bir tarafa bırakmıştır. Kendi kafasındaki düşüncelere göre peşine kimi takarsa onunla yürüme kararlılığındadır.”
 

Baykal, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyon ve aynı gün Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın ifadeye çağrılmasına ilişkin soru üzerine de “Maalesef belediye başkanlarına yönelik sindirme politikası devam ediyor. Bu bir sindirmedir” dedi.