Anamuhalefetin sorumluluğu var

Anamuhalefetin sorumluluğu var
8 Ocak 2013 16:24

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Partisinin grup toplantısında konuştu.

 

 

 

 

 

Bu topraklarda barış istediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu: “Biz barışa ve umuda her zaman her yerde destek vermeye hazırız. Yeter ki barış olsun. İstediğimiz bu.” diye konuştu.

Dün Zonguldak’ta yaşanan faciayla ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu: “Bu dilekleri yaptım ama Zonguldak’tan kara bir haber geldi. 8 işçimiz yaşamlarını yitirdi. Yine bir iş kazası. Avrupa’da birinciyiz iş kazasında. Dünyada da 3. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Yolsuzluk yapmıyor bunlar hırsızlık yapmıyorlar.” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları:
 
ZONGULDAK’TAKİ MADEN FACİASI

Bunların güvenliğini sağlamak hükümetin yetkisindedir. Nasıl oluyor da bu insanların güvenliği sağlanmıyor. Türkiye bir işçi mezarlığına döndü. Terörden daha fazla bu sayı. Bu işyerinde bundan bir kaç yıl önce yine kaza oldu. Bakan gitti, Başbakan gitti. Başbakan dedi ki bu işe gidiyorsan sonunda öleceksin.
 
Her işin sonu ölümdür diye bir şey yok. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bakan çok güzel öldüler dedi. Siyaset sorumluluk ister.
 
Sayıştay raporu var. Bu konuda hükümetin karnesi kırık. Parlementoda görüşeln bütçe gayri meşru bütçedir. Sayıştay raporları neden gelmez. Yolsuzlukların üstünü kapatma için mi?

 

 

 

 

  
 
İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nu Sayıştay denetledi. Raporun 80. sayfasında bakın ne yazıyor. Üç ayrı kurum denetim yapıyor. Denetim sonucu:  “Firma iş yerlerinde yapılan denetimler sonucu, düzenledikleri raporlardan firmanın iş güvenliğine yönelik alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet gösterilmediği, vahim bir olayla karşılaşılmadığı tamamen tesadüftür”
 
O işçilerin yakınlarına söylüyorum. Hakkınızı arayınız. Şu anda CHP’li milletvekillerimiz var. Onlara gidiniz, avukat dahil CHP olarak yanınızda olacağız, sizin hakkınızı sonuna kadar arayacağız.

2012 ZAMLARI

Sadece 2012 zamlarını söylüyorum. Metro ücretlerine yüzde 16,6, kuru fasulye 16,9, kuru barbunya yüzde 18,1 su ücretine yüzde 19. Köprü geçiş ücreti yüzde 19,4 odun ücretine 19,6 elektrik ücretine yüzde 20,7 Kuru soğana 22,7 şehir içi telefon ücretlerine 27,1 tren ücretine 27,4 limona yüzde 55,8 bulaşık deterjanına gelen zam yüzde 95,7.

TAKSİTLE ZAM

Akşam bulaşık yıkarken eşinize sorun bakalım, eşinize yüzde 95 zam yapılmış mı?
Diyor ki hükümet 2012’de net memur maaşına yüzde 13,7 zam yaptım, kamu işçisine yüzde 7, 4 zam yaptım. İki taksitte veriyor. Zamlarda böyle mi oluyor taksitle? Malatya’da bir kadın işçi asgari ücret ne olmalı Kemal Bey dedi. Beş kişilik ailenin masrafı ne kadarsa asgari ücretin o kadar olması gerekir dedim. Ben asgari ücretle çalışıyorum, yol parası veriyorum, kira veriyorum, iki çocuk okutuyorum yetmiyor diyor. Yapılan zam ne kadar? Ayda 33 lira. Günde bir simit parası. Asgari ücret alanlara sesleniyorum. AKP hükümetinin arkasından gidecek misiniz?
 
KÜRT SORUNUNDA ANAMUHALEFETİN SORUMLULUĞU VAR

Otuz yıldır çözülmeyen bir sorun var önümüzde, Kürt sorunu. Adına ne derseniz deyin. Biz kendi ülkemizi insanımızı seviyoruz. Geleceğin aydınlık geleceğini kurmak istiyoruz. Siyasetin görevi ortak aklı egemen kılmaktır. Siyasetin görevi zor sorunları çözmektir. Elbette ki sorunları iktidar partisi çözecektir birinci evrede. İktidarda o, halkın desteğini almış. Çözmesi gereken siyasal iktidardır. Ana muhalefetin sorumluluğu yok mu? Elbette var. Biz parti olarak sorunlardan beslenen bir parti değiliz. Şehitler gelsin, terör tırmansın, belki bize de bir şey düşer. Bunu düşünmek insanlık, akıl dışıdır. Ülkeme ve insanıma hizmet edeceğim. Her CHP’linin görevi budur.