Ambulansları polis engelledi

Ambulansları polis engelledi
30 Ekim 2015 10:58

Ankara’daki patlamanın ardından polis, miting için konulan bariyerleri kaldırmadı, bu yüzden 40-45 dakikalık gecikme oldu.

 

 

 

Barış mitingi katliamından önce polislerle yapılan toplantılardaki kuşku doğuran diyalogları anlatan KESK Merkez Yürütme Kurulu üyesi İlhan Yiğit, Emniyet’teki başvuru ile toplantıda izin yazısındaki saat farkının polis müdürleri tarafından “yukarıya” sorulduğunu ancak “sorun yok” yanıtı verildiğini belirtti. Yiğit, olay yerine giden ambulansların polis tarafından 40-45 dakika bekletildiğini söyledi. Yiğit, Cumhuriyet’e şunları anlattı:

 

Giremediler

 

Patlamadan sonra polis, kitleyi patlamanın olduğu yöndeki Opera ve Ulus’a doğru yönlendirmeye çalıştı. Biz ise aksi yöne Kızılay tarafına yönlendirmeye çalıştık, büyük ölçüde de başarılı olduk. Ancak Opera köprüsünün üstündeki miting için kurulan polis bariyerleri ve beton blokları patlamadan sonra hemen kaldırılmadı. Bu yüzden ambulanslar yolu dolaşarak Tandoğan tarafından alana girmeye çalıştı. Burada da polis barikatı vardı ve polis ambulansları fiili olarak engelledi, geçirmedi. Ambulanslar patlamadan 40- 45 dakika sonra olay yerine ulaşabildi. Bu yüzden olay yerine ambulanslardan önce TOMA ve Çevik Kuvvet girdi.

 

Saat farkı

 

Ankara Valiliği’ne yaptığımız başvuruda mitingin 8.30-16.00 saatleri arasında yapılacağını bildirmemize rağmen Valiliğin verdiği izin yazısında 12.00-16.00 saatleri arasında mitingin yapılacağı belirtiliyordu. Oysa önceki başvurularımızda Valilik, başvurudaki saatleri değiştirmezdi. Bu mitingde de otobüsler şehir dışından sabahın erken saatlerinde gelecek ve Gar önünde toplanmalar başlayacaktı. Biz toplanma alanına polisin ‘toplanma saati 12.00’da’ diyerek müdahale etmesinden endişe ettik. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün birinci katında 1 Ekim 2015’de yaptığımız toplantıda bu konuyu gündeme getirdik. Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı soyadını bilmediğim Mukadder isimli polis “Bu yazıdan 12’den önce miting alanına giremeyeceğiniz anlaşılıyor. Yoksa yürüyüş için belirlenen bir saat değil” dedi. Polisler “Bu konuda bizim tecrübelerimiz var. İnsanlar otobüslerden erken saatlerde inerler ve 8.30’dan itibaren Gar’da birikme başlar. 9.30 – 10 gibi yola taşarlar ve 10.30 gibi yürüyüşü başlatırsınız” dediler. Ancak adını bilmediğim başka bir polis bizim endişe etmekte haklı olduğumuzu belirterek yazıya göre 12.00’den önce toplanma olamayacağını söyledi. Bunun üzerine ‘O zaman yukarıya soralım’ dediler. Çıktılar ve 15-20 sonra gelip ‘Sorun yok’ dediler. Biz bunu yukarıya sordular diye algıladık. Şimdi, bu saat farkının toplanma yerindeki patlama ile ilgili tedbir almamalarından kaynaklı sorumluluklarını inkar etmek için kullanılabileceğini görüyoruz.

 

Sakladılar

 

Katliamdan sonra, canlı bombaların mitingleri hedef alacağına dair istihbaratların Emniyet’e bildirildiği ortaya çıktı. Hatta bir gazetede barış mitingine yönelik eylem istihbaratı alındığı da yazıldı. Ama polis bizimle hiçbir istihbaratı paylaşmadı.

 

 

 

Kaynak: Kemal Göktaş / Cumhuriyet