‘Altılı Masa’nın anayasası hazır; ortak adayı, geçiş dönemi ve ortak politika çalışmaları bitince konuşacağız’

‘Altılı Masa’nın anayasası hazır; ortak adayı, geçiş dönemi ve ortak politika çalışmaları bitince konuşacağız’
14 Kasım 2022 10:03

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Altılı Masa’nın bugün yapacağı toplantıda kritik konuların konuşulacağını belirterek, anayasa çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Altılı Masa’nın parlamenter sisteme geçiş yol haritası ve ortak politikalar üzerindeki çalışmalarını da tamamlamak üzere olduğunu belirten Babacan, ortak adayı bu iki çalışma bittikten sonra konuşmaya başlayacaklarını açıkladı.

 

 

 
Partisinin dün Denizli’de gerçekleştirdiği mitingin ardından gazetecilerle sohbet eden Babacan, İstiklal Caddesi’ndeki saldırıyla ilgili olarak şunları söyledi:

 

“Uzunca bir süredir bu kadar büyük terör olayı yaşamamıştık. Bu tür terör hadiselerinde milletçe bir olmak, beraber olmak son derece önemli. Topyekûn teröre karşı sağlam bir duruş gösterebilmek de son derece kıymetli gerçekten. Allah beterinden saklasın. İnşallah böyle acı olayları bir daha yaşamayız. Tabii olayın nasıl olduğu, failin, faillerin, bütün bunlar açığa kavuşturulana kadar da çok fazla yorum yapmayı doğru bulmuyorum açıkçası. Umarız en kısa zamanda olay bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulur. Failler, en kısa sürede yakalanır adalet önünde hesap verirler. Tabii terörün dini yok, milliyeti yok, ırkı yok. Terör en büyük insanlık suçu. Maalesef şiddetten medet ummak, şiddetle kendi varlığını ortaya koymaya çalışmak terör örgütlerinin en büyük suçu, en büyük ayıbı. Bugün (dün) Denizli’de ilk mitingi gerçekleştirdik. Gayet yoğun katılımlı, coşkulu, heyecanlı bir miting yapmış olduk. Mitingin son dakikalarında bu haberi aldık. Umarız dediğimiz gibi tekrarı olmaz. Tekrarından Allah hepimizi korusun.

 

“Altılı Masa’nın anayasası hazır”
Üçüncü çalışma alanımız Altılı Masaya verdiğimiz katkı. Son 1,5 ayda yoğunlaştı çalışmalar. 2 Ekim’de toplanıp yeni hedefler ortaya koyduktan sonra anayasa ile ilgili çalışmaları hızlandırdık. Hemen hemen her gün bizim genel merkezde altı partinin anayasa ekibi çalıştı. Kodifikasyon çalışmasını tamamladık, yarın (bugün) genel başkanlara sunulacak. Parlamenter sistemle ilgili mutabakat metnimiz vardı. 28 Şubat’ta açıkladığımız. Bu metin içerisinden bir anayasa değişikliği teklifi çıkarttık. Bu gece (dün) gerekçe kısımları hazırlanıyor, Anayasa metnimiz hazır hale gelecek. Bu süreç Ocak 2021’de başladı. Biz ne yapmıştık, kendi güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş metnimizi bitirmiştik ve diğer partileri turlamaya başlamıştık. İlk CHP’yi ziyaret etmiştim. O zaman sayın Kılıçdaroğlu ile demiştik ki DEVA ve CHP, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını birlikte yürüteceğiz. Hemen ertesi hafta İYİ Parti ile de böyle bir çalışma başlatmıştık. Bu iş daha sonra altı parti ve Altılı Masaya evrildi. Altı parti bir araya geldik, çalışmaya başladık ve ilerledik. İlk açıklamamızdan dört gün sonra sayın Erdoğan yeni anayasa çalışması başlattıklarını söyledi. Hem sayın Erdoğan hem sayın Bahçeli o günden bugüne yeni anayasadan söz ediyor ama ortada bir çalışmaları yok. Sayısız kez söylediler. Oysa biz çalıştık. Partiler olarak önce mutabakat metni oluşturduk. Bu akşam itibariyle gerekçeleri bitiyor.

 

 

“Tam mutabakatla yapılıyor”
Bunu da tam mutabakatla yapıyoruz. Noktasına, virgülüne kadar mutabık kaldığımız metinler. Ciddi bir üretim var. Bu aşamayı da geçmiş olduk.

 

 

“Ortak politikalar belirleniyor”
Bir başka önemli konu. 2 Ekim toplantısında bir karar aldık. Bir ortak çalışma grubu kuruyoruz, politikaların ortaklaşması ile ilgili bir çalışma yapacaklar demiştik. Çalışma grubumuz bir ayda dört, beş kez toplandı. Hatta bugün yine genel merkezimizde toplantıdalardı. 60 tane politika başlığı çıkartıldı. Her partiden üçer sayfa metin istendi. Metinler, somut adımları içeren başlıklar. Bunlar toparlandı hızlı biçimde. Arkadaşlar 60 başlıktan 15, 20 tanesinde çok ciddi ilerleme sağladılar. Mutabakatla yürüyorlar. Kısa sürede bunu da tamamlamış olacağız.

 

 

“Seçim beyannamesi ve hükûmet programı gibi bir belge çıkacak
Bütün çalışmaları Altılı Masaya koymuş oluyoruz. Çalışması olan diğer partiler de koyuyor. Ama bu kadar detaylı değil. Altılı Masada elbette biz bu detaylı çalışmaları özet olarak gideceğiz. Bir seçim beyannamesi seviyesinde detay olacak, daha fazla değil. Seçim beyannamesi ya da hükûmet programı açtığınızda ne kadar detay görüyorsanız o kadar göreceksiniz. Bir ortak belge çıkacak. Çok kuvvetli bir ekip hazırlıyor. Türkiye’de bir ilk olacak. Seçimlerden önce altı parti, hükûmet programını, seçim beyannamesini önceden bir araya gelip yazıyorlar, uzlaşarak, tam mutabakatla yazıyor. Bu da bir ilk. Zaten ne diyorduk?

 

 

“Bu çalışmalar olmadan ortak adayın tespit edilmesi yanlış olurdu”
Bu çalışma olmadan ortak cumhurbaşkanı adayı tespit edilmesi, ortaya çıkması yanlıştır diyorduk. Ortak bir söylem ortaya çıkmadan ortak bir adayın tespitinin sakıncalarını vurguluyorduk.

 

 

“Geçiş döneminin yol haritası hazırlanıyor”
Bir önemli konu daha geçiş sürecinin yol haritası. Bu da ne demek. Güçlendirilmiş parlamenter sistem hedefimiz var. Ama ilk seçimden anayasa değişip de güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçene kadar ülke nasıl yönetilecek? Parlamenter sistemin ruhuna uygun biçimde ama bugünkü anayasa ile nasıl yönetilecek? Bu konuda 32 tane başlık tespit ettik. Kendi taslağımızı hazırladık, diğer partilerle paylaştık. Eylül ayında sessiz bir tur yapmıştım. 2 Ekim’de bunu resmileştirdik. Diğer partiler de önemli çalışmalar yaptılar. Geçen haftaki liderler turunda da bu konuda görüş alışverişinde bulundum. Toplantımızda önemli başlıklardan biri bu olacak. Tabii bir toplantıda bitmez. Geçiş sürecinde 32 başlık var, ortak politikalarda 60 alt başlık var.

 

 

“İki çalışma bittiğinde ortak aday belirlemenin vakti gelecek”
Her ikisi bittiği anda da artık ortak aday meselesini konuşmanın ve karara bağlamanın vakti gelecek. Bizim en baştan kronolojimiz öyleydi. Geçiş sürecinin yol haritasıyla, ortak söylem olmadan bizim en azından ortak aday meselesinde olmayacağımızı ifade ediyorduk. İki konuda da önemli ilerlemeler sağlandı. Umut ediyoruz yakın bir süre içerisinde bu çalışmalar tamamlanır ve artık herkesin merakla beklediği bu ortak aday meselesini konuşmaya başlarız.