Akşener dümeni Erdoğan’dan yana kırıyor!

Akşener dümeni Erdoğan’dan yana kırıyor!
3 Mart 2024 10:07

Gazeteci Sedat Bozkurt, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Erdoğan’a mutlak iletileceğini bildiği önemli bir AKP’liye özel bir görüşmede “Seçmen onaylamadı parlamenter sistem gündemden düşmüştür. Cumhurbaşkanlığı sistemi kalıcı hale gelmiştir” değerlendirmesini yaptığını yazdı.

 

 
Gazeteci Sedat Bozkurt, bu hafta kaleme aldığı “Ve Akşener Saray’a dilekçeyi verdi” başlıklı yazısında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in hamlelerini yazdı.

Geçtiğimiz günlerde Akşener, “Çok açık ve dürüst konuşuyorum. Altılı masa bize göre doğruydu, size göre yanlışmış ki biz kazanamadık” açıklamasını yapmıştı. Akşener’in bu açıklamasını değerlendiren Bozkurt, “Akşener, seçmenle diyaloğunun benzerini parlamenter sistem üzerinden, yakın çalışma arkadaşlarıyla da yapmış” bilgisini verdi ve Erdoğan’a mutlak iletileceğini bildiği önemli bir AKP’liye özel bir görüşmede “Seçmen onaylamadı parlamenter sistem gündemden düşmüştür. Cumhurbaşkanlığı sistemi kalıcı hale gelmiştir” değerlendirmesini yaptığını yazdı.

 

 

“İYİ Parti’nin pozisyonunu değiştireceğinin ilanı”

 
Bozkurt bu durumun cumhurbaşkanlığı sisteminde, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de onay vermesiyle bazı değişiklikler yapılması halinde, İYİ Parti’nin pozisyonunu değiştireceğinin de ilanı olduğunu belirtti. Bozkurt’un yazısının ilgili bölümü şöyle:

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in politik yol haritasını herkes gibi ben de merak etmekteyim. Elinizde bilgi olmayınca sadece açıklamalarından ve yaptıklarından elde ettiğiniz verilerle yorum yapabiliyorsunuz. Ama bazen öyle açıklamalar yapıyor ki yorum yapmakta bile zorlanıyorsunuz. Son olarak vatandaşların sorusu üzerine Millet İttifakı’nı kendilerinin doğru bulduğunu ama seçmenin yanlış bularak oy vermediğini söyledi. Seçmenin tercihi üzerinden doğruyu yanlışı tespit etmeye çalışan bir siyaset gerçekten çok sıkıntılıdır. Seçmen Recep Tayyip Erdoğan’ı tercih ediyorsa karşısına neden aday olarak çıkıyor ya da bir adayı çıkartıyorsunuz? Yerel seçimlerde neden her seçim bölgesinde adayınız var? Seçmen sizi tercih etmiyor ise partiyi kapatacak mısınız?

Akşener, seçmenle diyaloğunun benzerini parlamenter sistem üzerinden, yakın çalışma arkadaşlarıyla da yapmış. Buradan aldığı onayla Erdoğan’a mutlak iletileceğini bildiği önemli bir AKP’liye de özel bir görüşmede bu görüşünü aktarmış:

“Seçmen onaylamadı parlamenter sistem gündemden düşmüştür. Cumhurbaşkanlığı sistemi kalıcı hale gelmiştir.”

Bu, cumhurbaşkanlığı sisteminde, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de onay vermesiyle bazı değişiklikler yapılması halinde, İYİ Parti’nin pozisyonunu değiştireceğinin de ilanıdır. Aynı zamanda Cumhur İttifakı’yla kurulma olasılığı bulunan iş birliği için de bir dilekçedir. Çünkü yerel seçimlerden sonra en büyük fırtına CHP’nin ardından İYİ Parti’de kopacaktır. Akşener bir kaptan olarak gemisinin başında kalmak istiyorsa gemiyi güvenli bir limana, sağ siyasetin hoşuna gidecek olan iktidarın yanına çekmek zorunda kalabilir. Bahçeli, İYİ Parti ile yaşanan ayrışmadan sonra tam da bunu yaparak hem kaptanlığını hem de gemiyi batmaktan kurtardı. Yani sonuç almış bir modeldir bu.