AKP’de karar günü

AKP’de karar günü
21 Ağustos 2014 10:09

AKP MYK yeni genel başkan ve başbakan adayını belirleyecek. Ahmet Davutoğlu adı ön plana çıkarken Gül ekibinin ‘denge arayışı’nda olduğu belirtiliyor.

 

 

AKP MYK’de bugün yeni genel başkan ve başbakan adayının adının netleştirilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşinin zehir zemberek açıklamaları ve MYK toplantısından önce yeni genel başkan olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun adını dillendirmesi kongre öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve parti yönetimine son mesaj olarak nitelendiriliyor.

 

 

Parti içindeki Gül ekibi, Davutoğlu yerine dengeleri koruyacak bir ismin genel başkan olmasını istiyor. Gül’ün “Siyasete de devlet hayatına da kazandıran benim” sözleriyle Davutoğlu ve ekibine mesaj verdiğine dikkat çekiliyor.

 

 

AKP MYK bugün toplanarak yeni genel başkanın kim olacağını belirleyecek. Kulislerde uzun süreden beri Davutoğlu’nun adı öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün, MYK’dan iki gün önce “Cumhurbaşkanı olduğum, Cumhurbaşkanlığı’nı devretmeden bir gün önce yapılacak. Göründüğü kadarıyla devralacak arkadaşımız Ahmet Bey” açıklamasının ne anlama geldiği partide tartışılıyor.

 

 

Denge arayışı

 

 

Gül ekibi, Davutoğlu’nun genel başkan olmasını istemiyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere partinin kıdemlileri, Gül’ün şu anda başbakan olamayacağı için Davutoğlu yerine partide dengeleri koruyabilecek ve gelecekte de Gül’ün genel başkan olmasının önünü kesmeyecek bir ismin genel başkan ve başbakan olmasını istiyor. Gül’ün Davutoğlu’nun ismini MYK’den 2 gün önce dillendirmesi, bazı partililer tarafından “Davutoğlu’nun önünü kesme çabası” olarak yorumlanıyor.

 

 

Gül’ün Davutoğlu için “Siyasete de devlet hayatına da kazandıran benim. Başbakan olduğumda büyükelçi yaptığımızı hatırlarsınız, ondan sonra da Dışişleri Bakanlığım boyunca 5 yıl hep yanımda oldu, beraber olduk” demesi ise genel başkanlık için kulis yürüten Davutoğlu ve ekibine mesaj olarak nitelendiriliyor. AKP kulislerinde, MYK’den Davutoğlu’nun genel başkan olması yönünde karar çıkması durumunda kabinede köklü bir değişiklik yapılabileceği kaydediliyor.

 

 

Özellikle Gül ekibinde yer Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay başta olmak üzere 3 döneme takılan bakanların kabine dışı kalabileceği değerlendirmesi yapılıyor.