Ahmedinejad; Kimse Suriye halkı için kader belirleyemez

Ahmedinejad; Kimse Suriye halkı için kader belirleyemez
5 Ekim 2012 10:55

Suriye’de çatışmaların bitmesinin tek çözüm yolunun ulusal uzlaşma olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Ahmedinejad “hiç kimse Suriye halkı için bir kader belirleyemeyecek ancak hepimiz bu ülkede ulusal uzlaşma sağlanması ve özgür seçimlerin yapılması için sorumluyuz” dedi.

 

New York ziyareti sırasında El Cezire kanalına demeç veren Ahmedinerjad “bu yılki konuşmam, mevcut gerçeklere dayanarak önceki yıllarda yaptığı konuşmaların bir derlemesiydi. Geçen yıllarda BM Genel Kurulunda konuşmamın içeriğini adalet, onur, özgürlük, işgalciliğe ve tek yanlılığa karşı ve tüm milletlerin haklarının aynı olması gerektiği oluşturuyordu. Bu yüzden bu yılki konuşmam önceki yıllarda yaptığım açıklamalardan içerik açısından farklı değildi” dedi.

 

 

İran’a yönelik Siyonist rejimin tehditleri konusunda Ahmedinejad “dünyaya hakim düzenin bugünkü en önemli sorunu, bazı rejimlerin bağımsız milletleri tehdit etme hakkını kendilerinde görmeleridir” dedi.

 

İslam Cumhuriyetinin Siyonist rejimin tehditlerini önemsemediğine işaret eden Cumhurbaşkanı “Siyonistler yolun sonuna geldi ve sorunlar yaratarak kurtuluşları için bir yol bulmaya çalışıyorlar ancak bugün bazı ABD’li yetkililer dünyanın reforma ihtiyacı olduğu ve Siyonist rejimin ABD tarafından dizginlenmesi gerektiği sonucuna vardılar” dedi.

 

 

Dünyadaki mevcut durumun süremeyeceği inancında olduklarını ifade eden Ahmedinejad “bu durumun süreceğini iddia eden var mı? Bu, yarın hegemonya güçlerin yok olacağı anlamına gelmez aksine bu sözler, aslında tarihin bir döneminin sonuna gelindiği anlamına geliyor. Bugünkü hegemonya güçlerinin uluslararası dengelerde söz sahibi olmayan yeni bir dönem başlayacak” dedi.

 

 

Suriye krizinin geleceği ile ilgili bir soruya karşılık Cumhurbaşkanı “Suriye gelişmeleri önemlidir. Bu sorunda birçok faktörlerin rol oynaması nedeniyle de karmaşıktır. Biz defalarca tüm milletlerin adalet, keramet ve özgür seçim hakkına sahip olması gerektiği üzerinde durduk. Suriye de diğer ülkeler gibi reforma ihtiyaç duymaktadır” dedi.

 

Ahmedinejad konuşmasının bir diğer bölümünde Suriye sorunu konusunda bugün iki görüş ve seçeneğin olduğuna işaret ederek “bir grup, savaşla sorunları çözmek gerektiğine inanıyor ve bu doğrultuda hükümetin muhaliflerini donatıp teşvik ediyor. Bu kişiler kısa vadede başarılı olabilir ancak uzun vadede ters bir sonuç verecektir. Çünkü hiçbir yerde savaşla iktidara gelinmez” dedi.

 

 

Suriye’deki çatışmaların sona ermesi için ikinci bir çözüm yolunun ulusal uzlaşma olduğuna işaret eden Ahmedinejad “bu çözüm yolunun Suriye’nin bugünü ve geleceği için daha yararlı olduğuna inanıyorum. Hiç kimse Suriye halkının kaderini belirleyemez ancak hepimiz, bu ülkede özgür seçimlerin yapılması ve ulusal ulaşma yaratmakla görevliyiz” dedi.

 

Ahmedinejad “İran ve Suriye arasında tarihi ilişkiler bulunuyor ancak birileri İran’ın Suriye’nin kaderini belirlediğini düşünüyorsa yanılıyor çünkü böyle bir şey kesinlikle olmaz” dedi.