AB’den minderde kalma sinyali

AB’den minderde kalma sinyali
15 Ekim 2017 10:35

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın, “Bu minderden biz değil siz kaçacaksınız. Eğer dürüstseniz yapın açıklamanızı, açıklamayı yapın bitirelim işi. Bizim size ihtiyacımız yok” mesajı gönderdiği Avrupa Birliği’nden, ‘minderde kalma’ sinyalleri geliyor. 19-20 Ekim zirvesi öncesinde Almanya, Türkiye’ye karşı güçlü mesaj için bastırıyor, İngiltere ise gerginliği tırmandıracak adımlara karşı çıkıyor.

 

 

Güven ÖZALP / Hürriyet

 

 

Hürriyet’in ulaştığı 19-20 Ekim zirve sonuç bildirisinin ilk taslağında sadece, ‘AB Konseyi, Türkiye ile ilişkileri görüştü’ ifadesine yer veriliyor. Tek cümlelik, yansız vurgu, AB içinde ortak görüş olmadığının en önemli işareti.

 

 

ALMANYA’YA DESTEK AZ

 

 

Türkiye konusunun AB Zirvesi’nin gündemine taşınmasının nedeni Almanya’nın bu yöndeki talebi. Berlin ‘askı’ da dahil tüm

opsiyonların masada olmasını istiyor. Bu görüşü paylaşan diğer ülkeler Avusturya, Danimarka ve Hollanda. Türkiye ile ilişkileri daha da kötüleştirecek ve gerginliği tırmandıracak adım atılmasına karşı çıkan ve çok dikkatli hareket edilmesini savunan İngiltere’nin pozisyonu genel kabul görmüş durumda. Fransa, İtalya, İspanya, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya ve Dönem Başkanı Estonya açık şekilde Londra’nın yaklaşımına destek veriyor.