ABD’de referandum havasında ara seçim

ABD’de referandum havasında ara seçim
6 Kasım 2018 15:08

ABD kamuoyu, 6 Kasım’daki ara seçimlerin heyecanını yaşıyor. Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kazanacağını düşünen uzmanlar, seçimlerin kritik önemine ve Amerikan toplumundaki kutuplaşmaya dikkat çekiyor.

 

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 6 Kasım’da Kongre seçimlerine gidiyor. Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan Kongre üyelerini seçmek için oy kullanacak olan ABD kamuoyunda, bu kez diğer ara seçimlerden ayrı bir heyecan yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın iki yıllık yönetiminde sergilediği performansın oylanacağı yönündeki kamuoyu algısı nedeniyle ara seçimlere bir nevi “referandum” havasında gidiliyor. ABD kamuoyu, Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde edip edemeyeceğine odaklanmış durumda.

 

 

Ara seçimlerde, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı, 100 sandalyeli Senato’nun ise 35’i için adaylar yarışacak. Senato’da üstünlük 49’a 51 sandalye ile Cumhuriyetçi Parti’de. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçilerin 195’e karşı 240 sandalyelik üstünlüğü bulunuyor. Cumhuriyetçiler her ne kadar Senato’da daha az bir farkla çoğunluğa sahip olsa da bu kanatta üstünlüğün el değiştirmesi beklenmiyor. Ancak yapılan anketler, Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu kaybedebileceğini gösteriyor.

 

 

Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde edebilmesi için mevcut sandalye sayısına ek olarak Cumhuriyetçilerin elinden en az 23 koltuk alması gerekiyor. Demokrat Parti Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü ele geçirmesi hâlinde, Başkan Trump’ın çıkarmak istediği yasaları engelleme şansını yakalayacak.

 

Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kazanacağı kanaatinde olan isimlerden biri de Güney Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Robert Shrum. “Bu ara seçimlerde insanlar Trump lehine ya da aleyhine oy verir gibi sandığa gidecek” diyen Shrum’a göre, Cumhuriyetçi ABD Başkanı kendisini seçim kampanyalarının odağına koymak için çaba sarf ediyor. Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi hâlinde, Trump’ın ülkeyi şu anda yönettiği gibi yönetmeye devam etmesinin zorlaşacağını dile getiren ABD’li akademisyen, “Demokratların rızası olmadan karar alması mümkün olmayacak” diye konuşuyor.

 

Başkanlık seçimleri ve siyasi seçim kampanyaları konusunda uzmanlığıyla bilinen Shrum, Trump’ın göçmen meselesini ara seçimlerin temel tartışması yapmaya çalıştığını belirtiyor. Trump geçtiğimiz günlerde ABD’de doğan çocuklara verilen vatandaşlık hakkını kaldırmak istediğini açıkladı. Orta Amerika’nın farklı ülkelerinden ABD’ye doğru yola çıkan göçmen kervanına Amerikan askerleri tarafından ateş açılabileceğini ima eden açıklaması da basında geniş yer aldı.

 

 

Burcu Karakaş / Kaliforniya

© Deutsche Welle Türkçe